29. maj 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

De privilegieblindes øjne

Nu er der naturligvis ingen af os, der har siddet i juryen på Cannes Filmfestival i år, og vi kender heller ikke hverken Will Smith eller Pedro Almodóvar, der gør. Ja, vi har ikke engang været på festivalen, men derfor vil vi alligevel godt tage vores del af æren for, at guldpalmen for første gang går […]

Kære læser

Hvor gammel er du?

Hvert år træffer Udlændingestyrelsen flere hundrede afgørelser i sager, der skal fastlægge især uledsagede flygtningebørns alder. I 2016 var tallet helt oppe på 925. Langt de fleste af børnene vurderes til at være 18 år eller over. Konsekvenserne af pludselig at gå fra barn til voksen er store for de enkelte, og afgørelsen træffes oftest på baggrund af en usikker lægelig test. Føljeton kigger i denne uge på alderstest af asylansøgere.

Det bedste vi har set

Politiken har fået et nyt slogan: ‘Det er på tide at…’  – nej, vent, her er det: ‘Det er tid til at vælge side’. Føljeton, som selv står og mangler et godt slogan, dissekerer det og forsøger at finde ud af, hvad det betyder.

Spisesedlen

De rigeste 320 familier i Danmark skjuler 60 milliarder i skattely. Det er en fjerdedel af deres samlede formue, vurderer forskere i ny rapport. Det er den danske forsker Niels Johannesen, der har arbejdet på undersøgelsen i fire år sammen med forskere fra Berkeley i USA og Norwegian University of Life Science. Holdet har fået adgang til oplysningerne om skattekonti i banken HSBC i Schweiz, som blev lækket til en international sammenslutning af journalister og udgivet for godt to år siden

Nu ryger skrabeæggene ud. Det er 20 år siden, Irma stoppede salget af buræg. Siden har flere andre supermarkedskæder fulgt eksemplet, og nu tager Irma så næste skridt og fjerner skrabeæg fra samtlige 80 butikker. Så handler du i Irma, vil det fra nu af kun være muligt at købe økologiske og biodynamiske æg samt æg fra fritgående høns.

Oversvømmelser i Sri Lanka koster 164 personer livet. Redningsfolk og helikoptere arbejdede mandag morgen på at evakuere landsbyboere i det sydlige og vestlige Sri Lanka, som blev hårdt ramt af oversvømmelser for fire dage siden – de værste på øen i et årti. 104 personer er stadig meldt savnet.

I Sverige ser domstolene en voldsom stigning i retssager, som handler om mishandling og frihedsberøvelse af unge kvinder. Det er forhold, der under ét kaldes for ”æresrelateret vold”. Det viser en kortlægning fra avisen Aftonbladet, der har gennemgået 200 sagsakter siden 2015.

Røde partier vil indføre et loft for renter på kviklån. SF vil med opbakning fra Socialdemokratiet og Enhedslisten indføre et loft for renten på hurtige forbrugslån.

Et sidste ord

Se lige ham her. Kim Moo-sung, 65, er en sydkoreansk politiker, og det lille klip, som viser ham ankomme i Seouls Gimpo-lufthavn, har forstærket en lokal debat om midaldrende mænd og magtmisbrug. Ikke at han gør noget ulovligt; det er bare måden, han ankommer på.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12