29. november 2023

Fossile brændsler på forhandlingsbordet

En feberramt planet og COP28’s placering i en oliestat har gjort debatten om fossile brændsler uundgåelig op til årets klimatopmøde. Kan det blive til mere end bare snak?

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Ingen jul på besat land

Julen er aflyst! Ja, det kan godt være, at det lyder lidt voldsomt, men den er altså god nok: For det sker i disse dage, at der er udgået en befaling fra de palæstinensiske kristne ledere på Vestbredden om, at der i år ikke er noget at fejre i Davids by.

Det bedste vi har set

Så se mig dog!

Det kræver en pæn portion psykologisk indsigt at lave en fængende reklame – hvis man da ikke skal have erfaring fra reklamebranchen for at blive en god psykolog. Spørger man professor i videnskabshistorie D. Graham Burnett bygger vores moderne opmærksomhedsøkonomi i hvert fald på den uhellige alliance, der opstod mellem psykologer og annoncører i løbet af 1900-tallet, hvor blikfanget pludselig skulle kvantificeres (og give et lidt bedre salg).

Morgenmaskinen Rasmus Tantholdt 

Kunne du tænke dig at leve som TV 2’s garvede udenrigskorrespondent Rasmus Tantholdt, der har gjort det til sit metier at rapportere fra nogle af verdens vigtigste brændpunkter? Så har Euroman minsandten taget en for holdet og spurgt ind til Tantholdts morgenrutiner. De inkluderer en hjemmestrikket musikquiz, et indædt had til morgenmadsbuffeter og 50 par ens underbukser. Er det need to know? Heldigvis ikke. Nice to know? Også nej. Men nu findes rutinen da på skrift – til fri inspiration.

Igen og igen og

“Kan man tale om fremtiden uden at tale om en apokalypse? Det kan man i Solvej Balles septologi. Her præsenterer hun en helt ny form for eskapisme: Flugten ind i det evige nu. En hel fremtid, der finder sted i en helt almindelig dag, hvor den store katastrofe endnu ikke har fundet sted. Og hvad er det så, vi kan finde der?” Føljeton-ven Rebekka Bundgaard står klar i Atlas med et velskrevet essay om Solvej Balles romanserie Om udregning af rumfang. 

Spisesedlen

Israel har arresteret næsten lige så mange palæstinensere som de har løsladt under våbenhvilen. (Al Jazeera)

Finansminister Nicolai Wammen (S) sætter uopfordret 1 mio. kroner af til en mindesten i Aarhus. (Ritzau)

Indien sender endnu et hangarskib ud som svar på kinesisk flådeaktivitet i Det Indiske Ocean. (Bloomberg)

Den filippinske regering og kommunistiske oprørsgrupper genoptager forhandlinger om fredsaftale. (Benar News)

Finland lukker grænsen til Rusland. (Deutsche Welle)

Nationalbanken og regeringen vil udfase 1000-kronesedlen. (Ritzau)

Biologer har genfundet en særlig sydafrikansk muldvarp, man troede var uddød. (New Atlas)

Nærsynet

Endnu et kupforsøg i Vestafrika

Endnu et kupforsøg i Vestafrika

Søndag angreb bevæbnede rebeller et fængsel og den største militære base i Sierra Leones hovedstad, Freetown. Landets informationsminister Chernor Bah kunne så tirsdag fortælle, at angrebene var en del af kupforsøg. Siden præsident Julius Maada Bio snævert blev genvalgt i juni har landet været vidne til mange demonstrationer – og kuppet kommer i forlængelse af den uro. Kupmagerne forsøgte at overtage militærbasen med byens største våbenlager, men blev holdt tilbage af militæret. Til gengæld lykkedes de med at trænge ind i fængslet, hvor 2.000 fanger er blevet befriet.

Præsident Bio har senere kunnet fortælle, at de fleste kupledere (13 af dem officerer i militæret) er blevet arresteret, mens myndigheder har sat gang i en jagt på resten. I samme tale forsikrede præsident, at militæret og politiet har genetableret ro og orden, mens Chenor Bah har opfordret borgere til at “genoptage deres normale aktiviteter”. Det nationale udgangsforbud i natte- og morgentimerne, der har været gældende siden i søndags, er dog ikke blevet ophævet endnu.

Et sidste ord

Kan du huske dengang i 1900-tallet? Vi er ikke helt sikre – men er tilbage i morgen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12