3. august 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Viljens magt og magtens vilje

Tilhængere af Zimbabwes regerende parti Zanu-PF fremstod kry grænsende til det kålhøgne forud for parlaments- og præsidentvalget mandag. I hvert fald da BBC’s mand i Harare spurgte til den siddende præsident Emmerson Mnangagwas chancer for at vinde valget: ”Det bliver en fuldstændig rungende sejr til Emmerson Mnangagwa,” sagde Stanley Bote, en ung forretningsmand fra hovedstaden. […]

Kære læser

Nedskydningen af en ung mand med downs i Stockholm sparker til debatten om vold og indvandring

Her godt en måned før det svenske valg den 9. september handler den politiske debat stadig ikke om andet end kriminalitet og indvandrere. Det hjælper det svenske politis nedskydning af en 20-årig mands med downs ikke på. Det hjælper til gengæld nok engang Sverigedemokraterna.

Spisesedlen

Danske Banks bestyrelse kendte til hvidvask allerede i 2014. Da en whistleblower i slutningen af 2013 slog alarm hos Danske Bank endte oplysningerne hos bankens bestyrelse. Det fremgår af bankens igangværende undersøgelse om virksomhedens ansvar i hvidvasksagen, skriver Finans. Danske Banks formand ønsker ikke at forholde sig til, hvorfor der ikke blev handlet, men siger, at det vil blive afdækket i bankens egen undersøgelse.

Kneben valgsejr til Emmerson Mnangagwa og Zanu-PF i Zimbabwe. Med 50,8 pct. af stemmerne fortsætter Zanu-PF-lederen, Emmerson Mnangagwa, som Zimbabwes præsident. Oppositionslederen og præsidentkandidaten Nelson Chamisa fra partiet Bevægelse for Demokratisk Forandring (MDC) fik 44,3 pct. af stemmerne.

Regeringen vil give politiet adgang til flypassagerers oplysninger. Politiet skal fremover have adgang til alle oplysninger om, hvem du flyver med, hvilket kreditkort der blev betalt med, og hvor du rejser hen, hvis det står til regeringen. ”Formålet er at kunne efterforske alvorlig kriminalitet,” forklarer Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.

Hemmelige filmoptagelser på offentlige steder udløser masseprotest i Seoul. ”Du ved aldrig, om der er et skjult kamera gemt på toilettet, som filmer dig, mens du tisser,” siger den 21-årige sydkoreanske studerende Claire Lee, der deltager i lørdagens masseprotest i Seoul. Siden maj har der været månedlige demonstrationer i den sydkoreanske hovedstad, og protesten i morgen mod epidemien af hemmelige filmoptagelser af kvinder på offentlige steder forventes at samle op mod 55.000 kvinder.

Lægeuddannelse i Tokyo har systematisk udelukket kvindelige ansøgere. Tokyo Medical Univeristy, et af Japans førende lægeuniversiteter, har de seneste otte år fusket med kvindelige ansøgeres optagelsesprøver. I et forsøg på at holde antallet af kvindelige studerende nede har universitetet i hemmelighed sænket kvinders testresultater med op til 20 pct.

Et sidste ord

Det kan godt være, at reklamer basalt set kun er til for at få os til at forbruge, og at vores forbrug i sidste ende betyder, at vi er i gang med at ødelægge kloden, smadre verdenshavene med mikroplast, fucke vejret op og udslette mennesker og dyr, men vi kan nu alligevel godt lide reklamer. I hvert fald, når de er lavet så fint som Legos her.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12