3. juni 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Ukraines opmærksomhedskrig

100 dages krig. Et jubilæum, ingen har ønsket sig. Fra at have været på alles læber, fyldt hele mediestrømmen, mobiliseret et næsten uhørt sammenhold mod Vladimir Putins regime, er undtagelsestilstanden efterhånden gledet i baggrunden. Den har lagt sig som et umærkeligt slør over hverdagen; den er blevet til en konstant klump i halsen, som måske […]

Kære læser

Protestvælgerne er atter tavse

Det klare ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet ved onsdagens folkeafstemning fremstår som et overvældende ryk i europæisk retning. Og den historisk høje ja-procent på 66,9 pct. efterlader da også et indtryk af, at den folkelige begejstring for EU-samarbejdet har nået nye højder. Men helt så entydigt er det samlede billede ikke. I hvert fald ikke […]

Det bedste vi har set

Hulkende Holger

“Så længe man ikke gør andre ondt, er temperament en ingrediens, vi godt kunne bruge lidt af herhjemme. Og hvis alle var som Federer, var ingen som Federer.“ Tennis-aficionado Martin Hjorth Frederiksen skriver hos Euroman om det 19-årige stortalent Holger Rune, der onsdag aften blev slået ud ved kvartfinalen i French Open. Som dysten mod norske Casper Ruud tydeligt viste, formår Holger Rune både at vække opsigt med sit spil og sine arrige udbrud. Spørgsmålet er, om vi kan forvente det ene uden det andet?

Hit med sangen

Det er måske ikke alle musikere, der er lige begejstrede for udviklingen, men TikTok er nu så godt som uomgængelig, hvis du vil have et nummer til at gå viralt. En vellykket video på det sociale medie kan lynhurtigt katapultere dig op af streaminghitlisterne, mens pladeselskaberne ser på fra sidelinjen med dollartegn i øjnene. Vox og det glimrende medie The Pudding fortæller, hvordan det hele hænger sammen.

Gøjseren kunst

Der findes ikke nogle værker i kunsthistorien helt som Goyas sorte malerier. Det er, som om den spanske maler har svunget penslen og undervejs mistet al tro på menneskeheden. Som håner han direkte både oplysningen og fremskridtet. Samtidig er de udtryk for en mester, der har perfektioneret sin egen fortættende teknik. Kunstmediet The Easel forklarer hvordan: “Der findes selvfølgelig andre groteske og dystre malerier. Der er andre malerier der udforsker vold, fremmedgørelse og frygt. Men der er noget ved de sorte malerier, der modsætter sig enhver direkte fortolkning, enhver fornemmelse af et klart budskab.“

Spisesedlen

Joe Biden opfordrer til strammere våbenlovgivning i en tale til nationen. “Efter Columbine, efter Sandy Hook, efter Charleston, efter Orlando, efter Las Vegas, efter Parkland er der ikke blevet gjort noget,“ sagde den amerikanske præsident med henvisning til de seneste årtiers dødelige masseskyderier, der ikke har ført til politisk handling eller forandring. I kølvandet på de to omtalte masseskyderier i Buffalo, New York og Uvalde, Texas foreslog den amerikanske præsident bl.a. at forbyde angrebsvåben og udvide baggrundskontrollen.

Grønland beder Danmark om at undersøge “spiralkampagnen“. I en podcast udgivet i begyndelsen af maj afdækkede DR, at der på danske sundhedsmyndigheders initiativ blev tvangsopsat spiraler i tusindvis af unge grønlandske kvinder i 1960- og 1970’erne. Det grønlandske parlament, Inatsisartut, har på baggrund heraf enstemmigt vedtaget et lovforslag om at anmode Danmark om en udredning af forløbet.

Tyrkiet skifter officielt navn til Türkiye. “Republikken Türkiye vil fremover begynde at bruge ‘Türkiye’ til at erstatte udenlandske ord såsom ‘Turkey’, ‘Türkei’ og ‘Turquie’,“ skriver den tyrkiske udenrigsminister i et brev til FN. Det skyldes bl.a. at den tyrkiske regering vil adskille landet fra fuglen af samme navn og de negative konnotationer, der er forbundet med den. FN har accepteret anmodningen om navneskifte med øjeblikkelig virkning.

Den tyske befolkning har ændret holdning til atomvåben. Et flertal på 52 pct. går ind for at beholde de atomvåben fra USA, der befinder sig i landet. Det viser en ny meningsmåling ifølge tv-stationen ARD. Meningsmålingen afspejler en markant ændring i forhold til for blot et år siden. I midten af 2021 var kun 14 pct. af tyskerne tilhængere af atomvåben i Tyskland, mens 57 pct. af de adspurgte ønskede, at USA trak deres atomvåben hjem.

Fagforeningen HK dømt for aldersdiskrimination. EU-Domstolen afgjorde torsdag, at det var i strid med EU’s lov om forskelsbehandling, da en tidligere forperson for HK/privat ikke måtte genopstille, fordi hun ifølge fagforeningens vedtægter var blevet for gammel. EU-dommen har fået HK til at rette ind, fortæller forbundsforperson i HK, Anja C. Jensen: “Fra i dag er der ikke nogen, der bliver forhindret i at stille op til et betalt valg i HK på grund af alder.“

Et sidste ord

Egentlig tror vi ikke på spøgelser – men med skilte som det her, ved vi da næsten ikke, hvilken stol vi skal sætte os i.

Rigtig god fredag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12