3. marts 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Verden er af lave!

Verden er af lave. En lynhurtig skanning af Føljetons arkiver viser, at dette fortærskede udtryk ikke har optrådt i spalterne i seks år – og blot to gange i alt. Ud fra en sproglig synsvinkel er det godt; hvem gider læse tekster, der er fulde af floskler og klicheer? Omvendt kan man argumentere for, at […]

Kære læser

Konsulenternes store bedrag

De koster mere, end de siger. De skaber sjældent de fornødne resultater, og af og til står det skrevet i kontrakten på forhånd, at målene ikke kan nås til den lovede pris. De har tjent penge på den amerikanske opioidkrise og på at trække Brexit-forhandlingerne i langdrag. Milliardprojekt på milliardprojekt er gået i vasken: Konsulentbranchen […]

Det bedste vi har set

Warhol, Prince og fotografen

Warhol, Prince og fotografen

USA’s højesteret kommer lige om lidt med en afgørelse, som “kan ændre fremtiden for vestlig kunst – og på en måde også dets historie”. I 2021 afgjorde en appeldomstol, at Andy Warhol ikke havde ret til at bare at bruge fotografen Lynn Goldsmith portræt af Prince i et af sine silketryk. Blake Gopnik gennemgår sagen i The New York Times. Her er Wikipedias ret grundige beskrivelse af værket.

Lidt mere Nordbrandt

Lidt mere Nordbrandt

Måske kommer det her lidt på bagkant, men i forbindelse med digteren Henrik Nordbrandts død for en måneds tid siden var Dagbladet Informations litteraturkritiker Erik Skyum-Nielsen gæst i avisens podcast Radio Information, og med sig havde han 26 Nordbrandt-digtsamlinger. Man kan vist godt kalde Skyum-Nielsen for en Nordbrandt-kender. Fin samtale med værten Anna von Sperling (og endnu en indgang til den store digters metafortomme univers).

Utak er verdens løn?

Utak er verdens løn?

Hundredvis af amerikanske aviser har droppet den daglige tegneseriestribe Dilbert, efter at seriens skaber Scott Adams fyrede noget racistisk bullshit af på YouTube forleden. “Hvad, der næsten ikke har fået nogen opmærksomhed, er imidlertid, at Adams talte længe om sine bestræbelser på at være ‘hjælpsom over for det sorte USA’. Men jeg spidsede øren, da jeg hørte det, eftersom den med bersærkergangsagtige raceorienterede ultravold i USA’s historie altid har gået hånd i hånd med den form for retorik fra hvide amerikanere.” God kommentar af journalisten Jon Schwarz i The Intercept.

Spisesedlen

Cambodjansk oppositionspolitiker dømt for forræderi. Kem Sokha, der er tidligere leder af partiet CNRP, er blevet idømt 27 års husarrest, ligesom han er blevet bandlyst fra politik på ubestemt tid. Det sker, efter Sokha blev anholdt tilbage i 2017 under anklager om at have “konspireret” med fremmede magter. “Denne dom er en umiskendelig advarsel til oppositionsgrupper måneder før det nationale valg,” advarer Amnesty International.

Danmark stemmer nej til nye EU-krav til beskyttelse af havmiljøet. Det fremgår af et rammenotat fra Miljøministeriet, der er blevet sendt til Folketinget. I notatet lyder det bl.a., at den danske regering ikke kommer til at støtte de nye krav til beskyttelse af havbunden, da de ikke hviler på et tilstrækkeligt fagligt grundlag: “Danmark agter på den baggrund at afstå fra at stemme om forslaget og vil samtidig afgive en række bemærkninger til EU-Kommissionen.”

 

Ericsson tildelt milliardbøde i bestikkelsessag. Det amerikanske justitsministerium har idømt det svenske teleselskab en bøde på 1,47 mia. kr. Det sker som følge af, at Ericsson skulle have bestukket Islamisk Stat i Irak. Ericsson oplyste allerede sidste år, at man muligvis havde betalt bestikkelse til terrorgruppen, efter svenske journalister var begyndt at undersøge teleselskabet.

Blinken mødes med Lavrov for første gang siden krigen. Ved G20-topmødet i Delhi mødtes henholdsvis den amerikanske og russiske udenrigsminister torsdag med hinanden. Det skete ifølge det amerikanske udenrigsministerium i en mindre end 10 min. lang samtale. Her skulle Antony Blinken bl.a. have opfordret Sergej Lavrov til at “afslutte denne aggressionskrig” mod Ukraine.

Danskerne har nedjusteret elforbruget med over 10 procent. Det viser opgørelser, som elselskaberne Norlys, Andel Energi og NRGI har lavet for DR. Sammenlignet med samme måned sidste år, brugte kunder hos Norlys godt 13 pct. mindre strøm i januar, mens faldet hos Andel Energis kunder er på 15 pct. Faldene kommer på trods af, at elpriserne i de to perioder ligger på omtrent samme niveau.

Et sidste ord

Det er fredag, det er lige før man kan svæve.

På gensyn i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12