3. november 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Styrken til at leve en ekstra dag

“Min død handler ikke om mig, den handler om alle dem omkring mig.“ Fra Blomsterdalen   Den grønlandske forfatter Niviaq Korneliussen (f.1990) holdt den smukkeste takketale, da hun tirsdag aften modtog Nordisk Råds Litteraturpris for sin roman Blomsterdalen (Naasuliardarpi). “Jeg forsøgte at skrive en tale til mit lands ledere,“ sagde hun indledningsvis, “men det er […]

Kære læser

Det gule Danmark skifter farve

Højrefløjen holder skiftedag. Og vil sandsynligvis ende med en samlet svækkelse. Ved kommunalvalget 16. november står Dansk Folkeparti til at få tilføjet endnu et nederlag. Rent faktisk er partiet gået tilbage ved alle valg siden 2015, og tendensen peger nu i retning af, at Dansk Folkeparti vil få sit allerdårligste valgresultat siden lavpunktet ved kommunalvalget […]

Det bedste vi har set

Sprogets stillingskrig

Sprogets stillingskrig

“Hans første udgivelse uden for Italien var en engelsk oversættelse af nogle mindre uddrag i 1957, efterfulgt af Selections from the Prison Notebooks i 1971 […] Selv i dag, 50 år senere, er det for en ikke-ekspert eller en, der ikke læser italiensk, de engelske oversættelser, der formidler hans operationalisering.“ Den politiske historiker Marzia Maccaferri om sprogets betydning for, hvordan vi fortolker den marxistiske tænker Antonio Gramsci, der står i modsætning til læsningen hos efterkrigstidens italienske intellektuelle. Og om hvordan oversætterne måtte introducere helt nye ord til det engelske sprog. Spændende læsning hos Jacobin.

Ubearbejdet sorg

Ubearbejdet sorg

“I min familie har vi aldrig rigtig talt om det. Selvom min mormor var en del af den kulturradikale elite i Danmark, foregangsmænd med paroler om frisind og åbenhed, blev der ikke rigtig talt om drengene. Jeg tænker ikke, at den slags sorg lader sig undertrykke af god rødvin og middagsselskaber med de rigtige mennesker. Selvom det næsten kunne virke sådan, hvis man ser på min mormors liv.“ DR’s Sofie Tholl har gravet sig ned i den rørende og ufortalte historie om sin mormor Tove Kemp, arkitekten og samfundsrevseren Poul Henningsens steddatter, hvis ekskæreste slog sig selv og hendes to sønner ihjel.

Kønskritisk = kønskonservativ

Kønskritisk = kønskonservativ

Hvordan kan nogle feminister argumentere mod transkønnethed – og stadig kalde sig feminister? Det kan de heller ikke, for de misforstår feminismens historie, mener den pakistansk-britisk-australske professor, aktivist og æresdoktor ved Malmö Universitet, Sara Ahmed. For som hun skriver på sin blog: Ethvert forsøg på at udelade transkønnede er et angreb på selve feminismens grundlag. Kender du ikke allerede Sara Ahmeds arbejde med queer-, kritisk raceteori og postkolonialisme, kan du starte med bogen Living a Feminist Life fra 2017, der i øvrigt ikke indeholder én eneste henvisning til en hvid mand.

Spisesedlen

Etiopiens regering erklærer undtagelsestilstand. Det sker efter oprørshæren TPLF har taget kontrollen med to byer tæt på landets hovedstad, Addis Ababa. Regeringen har også opfordret hovedstadens beboere til at lade deres våben registrere og gøre sig klar til at forsvare byen mod oprørsstyrkerne. USA har opfordret TPLF til ikke at forsøge at overtage Addis Ababa.

 Mindst 19 dræbt under angreb i Kabul. Tirsdag blev Afghanistans største militærhospital angrebet i Kabul. Mindst 19 er dræbt og 43 meldt såret. Senere samme aften tog Islamisk Stat ansvar for angrebet, som blev udført af en selvmordbomber og fire bevæbnede mænd. Angrebet er det seneste i rækken efter Taliban overtog magten i Afghanistan i august.

+ Onsdag valgte Taliban at gøre alle udenlandske valutaer ulovlige i Afghanistan. Det ses som en yderligere destabilisering af den i forvejen haltende økonomi i landet.

Niviaq Korneliussen vinder Nordisk Råds Litteraturpris. Den grønlandske forfatter fik tirsdag aften prisen for sin roman Blomsterdalen, der handler om selvmord blandt grønlandske unge. Sin takketale dedikerede hun til de udsatte grønlandske unge og valgte eksplicit ikke at appellere til landets politikere, fordi det ville være som at “snakke til en mur“. Det er første gang, Grønland modtager prisen.

+ Årets dansker Oscar-kandidat, animationsfilmen Flugt, modtog tirsdag Nordisk Råds Filmpris. Filmen kan i øvrigt stadig ses i de danske biografer.

Demokraterne mister guvernørposten i Virginia. Onsdag stod det klart, at republikaneren Glenn Youngkin er løbet med sejren i staten, som mange anser for afgørende ved midtvejsvalget i 2022. Tabet bekræfter Joe Bidens nedadgående popularitet, og valget af Youngkin, der har baseret dele af sin kampagne på falske anklager mod skolesystemet, indikerer at Trump-æraens politik stadig er præsent.

Danske Bank stopper midlertidigt gældsinddrivelse fra inkassokunder. 7.800 kunder vil samtidig blive kompenseret for fejlagtige gældsopkrævninger, ligesom en lang række inkassokunder vil få nedskrevet deres gæld. Sidste år kom det frem, at Danske Bank har lavet fejl i en lang række gældssager, og banken oplyser nu, at der er fundet yderligere problemer. Den samlede tilbagebetaling kan ende på over 100 mio. kr.

Et sidste ord

Gå nu bare på pension, gutter

Hav en forrygende onsdag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12