3. november 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Det kosmiske Folketing

Så er det dag… 3… Næ, vent, det er kun dag 2 efter valget. I de her dage er det, som om dansk landspolitik er et rumskib, der flyver med warp speed gennem universet. Hvis vi må have lov at blive i rum-analogien, så er der lige nu, så få timer efter danskernes stemmeafgivelse, en behagelig […]

Kære læser

D’Hondts divisor afgjorde valget

Blå-lilla blok vandt faktisk valget med 68.209 stemmer. Væsentligt flere vælgere satte således kryds ved et af de seks borgerlige partier og Moderaterne, end der var folk, som stemte på de partier, der nu peger på Mette Frederiksen som fortsat statsminister: I alt fik de blå-lilla 1.798.690 stemmer mod 1.699.895 til de rød-grønne. Hov, er […]

Det bedste vi har set

Ingen fest uden… stemmeopgørelser!

Pyha, kan vi snart klare mere valg? Hvis metaltrætheden allerede har meldt sig på banen, og du bare gerne vil have en hurtig oversigt med nogle af de vigtigste – og mest opsigtsvækkende – resultater, har DR lavet en ret blæret grafik.

Den iranske klagesang

Mens vi herhjemme er helt opslugte af folketingsvalget, fortsætter protesterne i Iran mod det kvindeundertrykkende præstestyre. Her har særligt én sang, “Baraye“, der for nogle uger siden blev udgivet af musikeren Shervin Hajipour, formået at indramme alle de følelser, der er på spil i landet. Foreign Policy forklarer, hvorfor regimet nu frygter sangens virale status. Den begynder i øvrigt sådan her (løst oversat): “For at danse i gyderne / På grund af den frygt, du føler, når du kysser / For min søster, din søster, vores søstre / For at ændre de sind, der er rådnet væk“.

Bob bob bob, ik’?

Protestsange har Bob Dylan også tidligere været leveringsdygtig i, men på musikerens aldrende dage er det nu, som om han snarere er blevet lidt af en kontrær… nar? Los Angeles Times gennemgår i hvert fald, hvordan Dylans nye bog The Philosophy of Modern Song både er skør og misogyn læsning: “I årtier har Dylan lagt fælder for sine tilhængere, de Dylanologer, der gennemsøger hans sange og rester for at finde ledetråde til Bobs Gåde. Bogens titel føles som en joke på deres bekostning, og måske som en hån rettet mod de spidse hoveder i Stockholm, der tildelte ham Nobelprisen i litteratur i 2016.“

+ New Yorker er til gengæld i det mere positive hjørne: Her om hvordan Dylan stadig holder tingene friske i sine firsere.

Spisesedlen

Sofie Carsten Nielsen trækker sig som leder for De Radikale. Efter valget mente hun, at hendes mandat var for svagt til at forsætte i front for partiet. “Vælgernes stemmer vil noget andet, og det har jeg den største respekt for,“ sagde Carsten Nielsen på et hasteindkaldt pressemøde onsdag. Den Radikale folketingsgruppe, der er mere end halveret efter valget, ventes at vælge ny ledelse torsdag.

Parter indgår våbenhvile i Tigray. Det oplyser fredsmæglere fra Den Afrikanske Union efter fredsforhandlinger i Sydafrika. Krigen i den nordligste del af Etiopien har varet i to år og har skabt en humanitærkrise hos civilbefolkningen. Den Afrikanske Union vil nu overvåge, hvorvidt parterne overholder aftalen og sikre, at mad og humanitære forsyninger når frem til området.

Temperaturen i Europa stiger hurtigere end i andre i verdensdele. Det fremgår af en rapport fra FN’s meteorologiske organisation WMO. Med en gennemsnitlig temperaturstigning på 0,5 grader per årti er det europæiske kontinent opvarmet mere end dobbelt så hurtigt som resten af verden de seneste 30 år.

 

Rusland ombestemmer sig og åbner igen for korneksport fra Ukraine. Efter et droneangreb på et russisk krigsskib lørdag meddelte Rusland, at de trak sig fra en FN-administreret aftale, som sikrer eksport af landbrugsvarer via Sortehavet. Tirsdag valgte Rusland dog at genoptage eksportaftalen, hvilket ifølge Ukraines præsident Zelenskij viser “den russiske aggressions fiasko“.

Sydkorea og USA forlænger militærøvelse efter nordkoreanske missilaffyringer. De to landes hidtil største øvelse med mere end tohundrede kampfly, der iscenesætter simulerede missioner døgnet rundt, vil ikke afslutte fredag som planlagt. Det oplyser sydkoreansk militær torsdag med henvisning til Nordkoreas “seneste provokationer“, hvor landet bl.a. har affyret tre ballistiske missiler.

Et sidste ord

Man må da i hvert fald sige, at Nye Borgerlige tager deres egen politik ret seriøst.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12