3. oktober 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Drømmen om en sund og smuk jord

Ved kvart over nitiden tirsdag morgen begyndte landets folkevalgte at vandre fra Christiansborg Slot til Christiansborg Slotskirke, hvor der som altid på Folketingets åbningsdag er en Gud, dronning og fædrelands-agtig gudstjeneste for folketingsmedlemmerne og regeringen. Det Konservative Folkepartis gruppe kom som nogle af de første, og formand Søren Pape Poulsen smilede overstadigt ud til de […]

Det bedste vi har set

Walter Isaacsens nye murstensbiografi om Elon Musk er et studie i de store fortællingers begrænsninger.

Skal jeg tage din kuffert – og dine kvinderettigheder?

Skal jeg tage din kuffert – og dine kvinderettigheder?

Intercontinental Hotel er Afghanistans første og fineste luksushotel, og det troner stolt over Kabul med sine lysekroner, marmorsøjler og gourmetkokke. Selvom den afghanske hovedstad ikke længere er den store turistdestination, forsøger hotellet også stadig at tiltrække eksklusive gæster. Der er bare en vigtig, lidt problematisk detalje: Hotellet drives i dag af Taliban. Interessant reportage i schweiziske Neue Zürcher Zeitung – på engelsk.

Halla, hvad laver du her? 

I et stjernesystem i Lille Bjørn finder man exoplaneten Halla, der kredser om stjernen Baekdu i godt den halve afstand af, hvad der er mellem Solen og Jorden. Egentlig burde det slet ikke kunne lade sig gøre, for Baekdu skulle have opslugt Halla for længst. Så hvad foregår der? Det forsøger forskerne Amalie Stokholm og Jakob Lysgaard Rørsted at opridse i Videnskab.dk. De har for nylig også været med til at udgive et større studie om den paradoksale planet i tidsskriftet Nature, så det er tilladt at være lidt starstruck. 

Jagten på de sidste nazister

Jagten på de sidste nazister

De fleste nazister er efterhånden døde – altså dem, der rent faktisk heilede under Hitler. Selv en menneskealder efter Holocaust findes der dog stadig nogle få ansvarlige nazister, som aldrig er blevet fanget og bragt for retten. Dem arbejder den 61-årige nazijæger Thomas Will på at opsøge. Will står nemlig i spidsen for det tyske bureau, der undersøger de historiske forbrydelser og retsforfølger folk, der har været involveret i Holocaust. Magasinet GQ har fulgt ham med rundt på jobbet.

Spisesedlen

Antallet af greenwashingssager i bank- og finanssektoren er steget med 70 pct. siden sidste år. Det er primært i Europa, de vildleder om fossile brændstoffer. (Reuters)

67 personer med forbindelse til Kurdistans Arbejderparti (PKK) er tilbageholdt efter selvmordsbombeangreb i Ankara. (Al Jazeera)

Den parisiske togttrafik plages af væggelus. (France24)

Social- og Boligstyrelsen vil have flere til at melde sig som plejefamilier. Antallet er faldet med 17 pct. siden 2014. (DR)

Merkur skrumper og får rynker. (Science Alert)

100 delfiner er fundet døde i Amazonas, der hærges af tørke og usædvanligt høje vandtemperaturer. (Dagbladet.no)

Mere end halvdelen af marsvinene i de indre danske farvande er forsvundet. (Ritzau)

Nærsynet

Dødvande i Danmark

Dødvande i Danmark

Det er ikke kun marsvinene, der er forsvundet fra de danske have. “Et månelandskab helt uden liv,” siger professor i marin økologi ved DTU Karen Timmermann om de billeder af havbunden, som Berlingske-fotojournalisterne Mathias Svold og Asger Ladefoged har vist hende.

De to journalister har i det seneste år rejst rundt i Danmark og taget billeder af den danske havbund. Resultatet: Der er intet liv, havbunden er øde, og mange steder ligger der et hvidt lag af svovlbakterier. Det er et såkaldt liglagen, der forgifter vandet. Ilten er forsvundet, og bare i september har der været “historisk dårlige forhold”. På blot en måned er iltsvindet blevet ottedoblet. Samtidig har Danmark målt de højeste temperaturer i september i 147 år.

Selvom klimaforandringer også har en tydelig rolle, peger flere eksperter på det danske landbrug som hovedårsagen til, at havet er dødt.

+  Havets selverklærede minister, miljøminister Magnus Heunicke (S), erkender igen, at “vi i årtier har svigtet vores havmiljø”, og at “situationen er dybt alvorlig”. Tidligere på sommeren fik ministeren intern kritik fra borgmestre i syv kommuner efter sin rebranding som “havets minister”. “Det er noget selvmodsigende i det,” sagde Køges borgmester og Socialdemokratiets næstformand Marie Stærke dengang ved udsigten til et omfattende byggeprojekt ved Avedøre Holme, hvor der skal bygges ni kunstige øer til industrivirksomheder.

++ “Jeg går ud igennem sådan nogle snaskede fedtemøgsplamager og hopper ned i vandet. Og så er det bare ulækkert. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad er der i det her vand? Jeg har ikke lyst til at få det ind i min mund, jeg har ikke lyst til at få det i håret, og jeg har lyst til at få min dragt af. Det var så tydeligt, at det her ikke var natur. Det var det omvendte af natur.” Asger Ladefoged gæster Berlingske-podcasten Pilestræde.

+++ Læs eller genlæs Føljetons interview med arkitekt Veronica Civa, der har fremsat et alternativ til Lynetteholmen, hvor “kinderægget”, som Lars Løkke Rasmussen kaldte det i 2018, erstattes med ålegræs og muslingebanker.

Et sidste ord

Hunde – er de ikke bare charmerende?

Ses i morgen!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12