3. september 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Stjernefolk søger råd hos Rousseau

Italiens umiddelbare fremtid skal afgøres af Rousseau. Altså ikke den afdøde schweiziske oplysningsfilosof, men Femstjernebevægelsens digitale afstemningssystem. Fra klokken 9 til klokken 18 i dag kan de omkring 100.000 italienere, som har skrevet sig op på Rousseau-platformen, gå ind og stemme om, hvorvidt Femstjernebevægelsen skal indgå et nyt regeringssamarbejde med centrum-venstrepartiet Partito Democratico (PD) og […]

Kære læser

Dramatisk brexitdag kan ende med valg

Hund mod kat! Det emmede af dårlig stemning foran den britiske premierministerbolig i går. Stakkels Larry (huskatten i Downing Street 10, der har overlevet tre premierministre) kunne ikke gøre andet end at se hjælpeløst til, mens Boris Johnson fik bragt sin nye hund ind i embedsdomicilet. Hvis vi kender Larrys humør ret, så er husfreden […]

Det bedste vi har set

Princes halvbagte selvbiografi er på trapperne

Princes halvbagte selvbiografi er på trapperne

Som du måske husker fra vores spalter i tiden efter hans alt for tidlige død i 2016, sidder der folk på Føljeton, som virkelig har en svaghed for Prince. Det betyder ikke, at vi er ukritiske! The New Yorker har en alenlang tekst skrevet af en ung hvid fyr med det pudsige navn Dan Piepenbring, som tilsyneladende skulle have hjulpet Prince med at skrive hans selvbiografi. Den starter lidt tungt men bliver bedre og bedre fra cirka dér, hvor Piepenbring bliver indlogeret på Country Inn & Suites tæt på Paisley Park i Chanhassen, Minnesota. Lad os tage en lille snert fra teksten: ”Lidt senere sagde Prince, ‘lad mig være ærlig, jeg tror ikke, du ville kunne skrive bogen’. Han mente, at jeg havde brug for at vide mere om racisme – at have mærket det. Han talte om hiphop, måden det havde forandret ord ved at tage det hvide sprog – ‘dit sprog’ – og lave det om til noget, som hvide folk ikke kunne forstå. Miles Davis, forklarede han mig, troede på, at der kun fandtes to måder at tænke på: sandheden og hvidt bullshit.” Princes halvfærdige selvbiografi The beautiful ones udkommer i oktober.

Høeck i Poesibogen

Høeck i Poesibogen

I går havde vi i denne sektion et herligt billede fra 1980’erne af digtergruppen Bandet Nul bestående af Klaus Høeck, F.P. Jac og Asger Schnack. Men nedenunder var der, på grund af en halvt teknisk, halvt menneskelig fejl, mumletekst i stedet for rigtig tekst. Det, der skulle have stået, var, at digteren Klaus Høeck (f.1938) gæstede radioprogrammet ‘Poesibogen’ på 24syv i weekenden. Høeck er blevet en ældre herre, og han er helt sikkert pænt svær at styre i et interview, men man kunne mærke, at værten Knud Brix, der både er revolverjournalist og selv digter, har kunnet øve sig på ikke helt nemme digterronkedorer som Jess Ørnsbo, Peter Laugesen og Henrik Nordbrandt, som han har haft i studiet i løbet af 2019.

Anti-ageing medicin når next level

Anti-ageing medicin når next level

Alderdom bliver fortid i fremtiden. Fremskridtene inden for forskning i såkaldt senolytisk medicin er eksponentielt stigende, og i løbet af de næste fem til tolv år vil videnskaben formentlig have udviklet en pille, der kan afværge helbredsproblemer forbundet med alderdom. The Guardian har en artikel om, hvordan senolytisk medicin virker, som vi synes er ret interessant.

Spisesedlen

Ny aftale: De fattigste børnefamilier vil få flere penge. Børnefamilier, som er ramt af kontanthjælpsloftet eller er på integrationsydelse, vil fremover få et økonomisk tilskud. Det er resultatet af en aftale, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har indgået onsdag morgen. Aftalen ventes at komme 14.300 børnefamilier og 27.900 børn til gode og koste 300 mio. kroner om året. ”Retningen er rigtig,” lyder det fra generalsekretær i Red Barnet Johanne Schmidt-Nielsen.

Migrationsudvalg sætter sig sammen for at definere Sveriges asylpolitik. Udvalget, der består af politikere fra otte partier, er blevet nedsat af den svenske regering, og ambitionen er at forsøge at opnå enighed om rammerne for den fremtidige asylpolitik. Sverige har de seneste fem år modtaget 320.000 asylansøgere.

Ledende aktivister fra oppositionen anholdt i Rusland. Advokaten Lyubov Sobol, 31, der arbejder for den uafhængige Organisation til Bekæmpelse af Korruption, er blevet arresteret efter at have været frontfigur i nylige gadedemonstrationer i Moskva. En anden ledende skikkelse, Nikolai Lyaskin, og journalisten Novaya Gazeta er ligeledes blevet anholdt. De har været på gaden med krav om, at folk fra oppositionen kan stille op til de kommende lokale valg.

+ BBC har et portræt af Lyubov Sobol.

Hongkongs leder lægger afstand til lydoptagelser. Carrie Lam siger, at hun aldrig har tilbudt at sige op, efter at der i går dukkede en lydoptagelse frem fra et lukket møde, hvor man kan høre hende sige, at hun ville gøre det, hvis hun havde ”et valg”.

Anders Samuelsen har fået nyt job. Liberal Alliances frontfigur, der efter folketingsvalget røg ud af dansk politik med et brag, siger, at han nu skal være selvstændig konsulent. »Der er nogen, der har rakt hånden ud,” udtaler han ifølge Jyllands-Posten. Han kommer til at arbejde for rigmanden Lars Seier Christensen i en periode.

Et sidste ord

Kender du det, når du midt under brusebadet kommer i tanke om noget pinligt, du gjorde for syv år siden? Vi forestiller os, at det noget i den stil, pandaen her bakser med.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12