30. marts 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

DBU’s blodige støvler

Der findes livstruende protester som dem i Myanmar. Protester, hvor alt ofres for et højere formål. Protester, hvor end ikke politiets høje pistolføring kan knægte demonstranterne. Siden militærkuppet for to måneder siden er mindst 500 civile blevet dræbt. Militærjuntaen har helt ublu indført et voldsregime mod sin egen befolkning. Alligevel fortsætter folkets civile ulydighed; gaderne […]

Kære læser

Små, tørre huskekager

Det støvregner, da Føljetons udsendte nærmer sig SMK, og det skaber en vis forventning. Der er noget fedt ved den måde, omgivelserne trænger sig på, når man skal se på kunst udenfor. Værkerne, der skal opleves i regn, er en del af SMKs lille, nye udstilling “Berørt“. Heri har man inviteret de tre kunstnere Benedikte […]

Det bedste vi har set

Bartali var en guttermand

Bartali var en guttermand

Måske en podcast til påsken: Spritnyt afsnit af Heartbeats-podcasten ‘Vild historie’ – denne gang om cykelstjernen Gino Bartali (1914-2000), som reddede adskillige jøders liv under Anden Verdenskrig. Den ene af værterne er i øvrigt journalisten og historikeren Simon Ankjærgaard, der sidste år stod for Føljetons populære nyhedsbrev Almanak om genforeningen i 1920.

Sandheden er brutal og farlig

Sandheden er brutal og farlig

Den 21. marts døde den egyptiske læge og kvindesagsforkæmper Nawal El Saadawi, 89 år gammel. Den kendte egyptisk-amerikanske journalist og forfatter Mona Eltahawy har skrevet en herlig, personlig nekrolog, hvori hun fortæller om de fire gange, hun mødte El Saadawi.

En høj pris

En høj pris

“Historien om landbrug og mad har på mange måder været en succes – ved første øjekast. Landbruget tillod os at rykke fra jæger-samlersamfund til tidlige bosættelser, til byer og endelig til vores moderne globale samfund. Vores arts succes skyldes til dels landbrugets og fødevaresystemernes succes. Men succesen har en pris.“ Dr. Jonathan Foley – også kendt som Global Eco Guy – anskueliggør situationen med letlæselige grafer.

Spisesedlen

Arbejdsgruppe skal afdække om de danske børn i Syrien skal hentes hjem. Regeringen, SF, De Radikale, Venstre, De Konservative og Liberal Alliance har tirsdag indgået en aftale om at nedsætte en taskforce, der skal tage stilling til om de danske børn i de syriske fangelejre skal evakueres. Hvert barn skal igennem en individuel vurdering, og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) udtaler, at regeringen ikke ønsker at bringe mødrene til Danmark.

+ Dansk Folkeparti har ovenpå aftalen valgt at kalde Regeringen i samråd. De vil have svar på, hvordan man vil undgå, at forældrene også kommer til Danmark.

George Floyd-retssag er begyndt. Mandag var første dag i den længe ventede retssag mod politibetjenten Derek Chauvin, der sidste år slog den sorte amerikaner George Floyd ihjel ved at holde sit knæ på hans hals i mere end ni minutter. I retten i Minneapolis blev juryen bl.a. præsenteret for videomateriale fra hændelsen. De øvrige tre betjente involveret i sagen ventes at blive stillet for retten til august.

Kina indfører ændringer i Hongkongs valgsystem. Fremover vil antallet af direkte valgte medlemmer til bystyret blive reduceret, alt imens et flertal af byens lovgivere nu reelt vil være faste Beijing-støtter. Det står klart efter, at Folkekongressen i Kina har godkendt en omfattende reform af Hongkongs valglov, der har til formål at knytte den særlige administrative region tættere mod Kina.

WHO frigiver corona-rapport. Efter at have brugt 27 dage i Wuhan på at opspore coronavirussens mulige oprindelse, er Verdenssundhedsorganisationens (WHO) undersøgelseskommission nu klar med sine konklusioner. I en 124 siders lang rapport – som Kina har været medforfatter af – lyder det, at man stadig ikke ved, hvordan virussen opstod. Rapporten betegnes derfor også som ret undervældende.

Pædagogerne stemmer for overenskomstaftale. Et stort flertal af pædagogerne i BUPL stemte mandag for en ny overenskomstaftale. BUPL’s formand, Elisa Rimpler, er glad for resultatet men understreger, at der stadig skal kæmpes en række grundlæggende kampe: “Den frustration og utilfredshed med lønefterslæbet, som er derude, forsvinder ikke, fordi der nu ligger et ja.“

Et sidste ord

Det var alt for i dag! Vi vil efterlade dig med denne flyvende farmor, der er klar til at slå sine TikTok’ende børnebørn i deres eget spil.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12