30. november 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Fødselschef går i protest

Lad os indlede dagen med en historie fra fødegangen på Rigshospitalet, hvor klinikchef Morten Hedegaard netop har sagt op i protest over forholdene for både fødende og ansatte. De seneste år har de fleste historier fra landets fødegange været skrækfortællinger om fødende kvinder, der flyttes fra hospital til hospital, og jordemødre, der går ned med […]

Kære læser

Nobert Hofer: Flertydighed for folket (3:5)

Rollen som outsider er populær – og svær – i moderne politik. At stå uden for etablissementet kræver et andet sprog. Og netop dét har den østrigske præsidentkandidat Norbert Hofer fundet. Han står til at blive Vesteuropas første højreradikale statsleder i EU-æraen nu på søndag.

Det bedste vi har set

Sæt universiteterne fri

Teksten virker, som om den er skrevet på forhånd og i en from forhåbning om, at han selv var blevet udnævnt som ny forskningsminister. Men nej, sociolog og medlem af Folketinget for Liberal Alliance Henrik Dahl måtte se sig slået af Søren Pind i ministerrokaden. Til gengæld er hans manifest-lignende tanker mere end værd at læse. Henrik Dahl har nemlig fat i en reel frihedskamp. Han ønsker at vriste de bedste universiteter fri af statens detailstyring – for derved at styrke den frie, kritiske forskning: ”Det, der er brug for, er mindre optag på universiteterne, højere akademiske krav til de studerende, afvikling af overakademiseringen af de mellemlange videregående uddannelser og reelt selvstyre til universiteterne.”

Politisk korrekthed – det politiske højres fantomfjende

The Guardian har i dag en fascinerende (og lang artikel) om politisk korrekthed. Enhver demagog har brug for en fjende, og Trumps fjende i valgkampen var den herskende elite. Trump påstod, at Obama og Clinton var ligeglade med, at den almindelige amerikaner var presset og nødlidende, fordi deres førsteprioritet er politisk korrekthed.

”Forsøger man at identificere udtrykkets oprindelse, bliver det tydeligt, at politisk korrekthed ikke har sin egen historie. Der har blot været ført kampagne mod noget, der hedder ‘politisk korrekthed’. I 25 år har det været en del af det politiske højres yndlingstaktik at påberåbe sig et modsætningsforhold til denne vage og evigt skiftende fjende. Modstanden mod den politiske korrekthed har vist sig som en meget effektiv form for krypto-politik. Det forvandler det politiske landskab ved at optræde, som om det ikke er politisk overhovedet. Trump er den dygtigste udøver af denne strategi, vi endnu har set.”

+ Du kan også starte et andet sted. Her er det den amerikanske standup-komiker George Carlins (1937-2008) take på politisk korrekthed. Han har også ret.

Lil Buck danser forbi Picasso

Der er næsten for mange navne og kunstarter her. Frank Gehry har designet bygningen, danseren Charles ‘Lil Buck’ Riley står for trinnene, Picasso og Matisse har malet billederne osv. En fin, fin video, som egentlig bare er en reklame for udstillingen ‘Icons Of Modern Art: The Shchukin Collection’ i Foundation Louis Vuitton i Paris.

Spisesedlen

Op imod 20.000 mennesker er flygtet fra Øst-Aleppo i de seneste 72 timer, melder Røde Kors. Flugten foregår ifølge Al Jazeera over hals og hoved, idet syriske regeringsstyrker rykker ind på på bydelen. Aleppo, der inden borgerkrigen var Syriens største by, har siden 2012 været opdelt mellem regeringsvenlige styrker i vest og oprørsgrupper i øst, hvor 250.000 mennesker ifølge FN er under belejring.

Tysk efterretningschef frygter for, at russiske hackere fifler med valg i Tyskland. Bruno Kahl, der er leder af Tysklands Bundesnachrichtendienst, mener at have beviser for, at Rusland forsøgte at blande sig i stemmeafgivningen under det amerikanske præsidentvalg. Det vækker bekymring for, at russerne angriber under næste års valg i Tyskland. Russere med tilknytning til staten har allerede hacket flere tyske computersystemer, formentlig for at samle data. De er også mistænkt for at stå bag angreb på Deutsche Telekom, som lagde net- og telefonforbindelsen ned hos næsten en million tyskere.

Dagens præsidentvalg i Somalia bliver udsat i sidste øjeblik. Somalia har efter årevis med borgerkrig og kaos fået stablet et valg på benene. I dag skulle de nyvalgte parlamentsmedlemmer sætte kronen på værket ved at udpege en præsident, men valget er i sidste øjeblik blevet udskudt på grund af anklager om korruption. Visse pladser i underhuset er angiveligt blevet handlet for bestikkelsesbeløb på mellem 5.000 og 30.000 dollar. Håbet er, at præsidentvalget kan gennemføres før nytår.

Danskere på integrationsydelse får en undskyldning og pengene tilbage. Det er i strid med EU-lovgivningen at sende danske statsborgere på den meget lave integrationsydelse frem for kontanthjælp, hvis de har tilbragt et af de seneste otte år i et andet EU-land. Det skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet til kommunerne, som skal genåbne cirka 1.100 sager om integrationsydelse. Mange kan se frem til at få tilbagebetalt op til 10-20.000 kroner.

Herlev Hospital har lavet fejl i prøver for brystkræft, og 250 kvinder skal undersøges igen. Rigshospitalet har netop sendt brev ud til kvinderne om, at man vil analysere deres prøver for arvelig brystkræft en gang til. Kvinderne blev oprindelig undersøgt og fundet raske på Herlev Hospital i årene 2003-2011. Men hospitalet har overset det farlige gen i syv prøver, som nu er dukket op. Genmutationen kan også ramme mødre, søstre og døtre i familien. Læger anbefaler bærere af genet at få fjernet brysterne som forebyggelse mod kræft.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12