30. november 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Bundskraberen Danmark

Det er onsdag, der er både landskamp og et yndigt land, bortset fra, at landet altså ikke længere er så yndigt. I hvert fald ikke hvis man eksempelvis spørger kirkeuglen, der for godt 50 år siden var den mest udbredte ugleart i Jylland. Nu er den – som Information påpeger (betalingsmur) – kritisk truet som følge […]

Kære læser

Minoritetssprog må uddø digitalt eller overgive sig til techgiganterne

I 2013 modtager Microsoft et brev fra Grønlands Sprogsekretariat. Brevet er henvendt direkte til divisionschefen i Microsoft Danmark og indledes således: “Jeg tillader mig at skrive direkte til dig, fordi jeg ligesom det meste af resten af det skrivende Grønland efterhånden ikke aner mine levende råd.“ Afsenderen er Per Langgård, der er chefkonsulent og forsker […]

Det bedste vi har set

Seks variationer over Billie

Seks variationer over Billie

Siden hun var 15 har popstjernen Billie Eilish hvert år d. 18. oktober lavet det samme interview med Vanity Fair. Eilish er nu 20 år gammel, og det er sjette omgang, hun svarer på de samme spørgsmål. Skønt koncept og skønt interview med det unge teenageikon. “Jeg føler mig virkelig forbundet til mig selv. Det er virkelig cool at have de her, hvad, fem udgaver af mig selv at interagere med. Det er så skørt. Det føles virkelig, som om jeg interagerer med andre mennesker, og det i sig selv er bare virkelig cool.“

Et kig i cybersikkerhedens krystalkugle

Fremtiden i cybersikkerhed

Tilbage i august kunne man en tidlig mandag morgen pludselig ikke komme ind og købe sin morgenkaffe i 7-Eleven. Dørene var låst, og lyset slukket. Senere kom det ud at butikskæden havde været udsat for et ransomware-angreb og var nødt til at holde lukket i flere dage. Hvis der er én ting, man kan være sikker på, når det kommer til cybersikkerhed, så er det hacker-angreb, skriver MIT Technology Review, og vi kan godt regne med, at de kun bliver hyppigere. De kloge hoveder tager et kig i krystalkuglen, der umiddelbart viser en fremtid med flere ransomware-angreb, flere krypto-hacks og cyberangreb som krigsførelse.

Kartoffelmosens magt 

Kartoffelmosens magt 

“Hvis det skader værket, så er det ikke en legitim aktionsform. Men hvis det ikke gør, så er det en spændende måde at drive kommunikation på. Vi må også se på grunden til, at de gør det. Historisk har happenings om vigtige spørgsmål været nødt til at være drastiske for at få opmærksomhed. Hvis vi f.eks. ser på den tidlige kvindekamp, så brugte man også rabiate metoder.“ Ovre hos Kommunikationsforum har de en fin, lille gennemgang af, hvorfor det virker skidegodt, når klimaaktivister smider suppe eller kartoffelmos på vores kulturarv.

Spisesedlen

Fængslet aktivist indlagt i Belarus. Maria Kolesnikova – der sidste år blev idømt 11 års fængsel for at lede demonstrationer mod præsident Aleksandr Lukasjenko og er blevet symbol på landets protestbevægelse – er tirsdag kommet på intensivafdeling på et hospital i Gomel, Belarus’ næststørste by. Det oplyser oppositionspolitikeren Viktar Babaryka. Ifølge AFP er årsagen til indlæggelsen foreløbig ukendt.

Danske Bank finansierer olieprojekt i Arktis. Ifølge en ny rapport sendes milliarder til firmaer, der undersøger muligheden for et nyt oliefelt i Barentshavet. Det sker gennem udlån og investeringer, selvom banken i egne retningslinjer tager afstand fra olieudvinding i særligt udsatte områder. “Hvis vi trækker os fra at finansiere selskaber med det samme, så vil vi miste vores stemme i virksomheden,“ siger Samu Slotte, chef for bæredygtig finansiering i Danske Bank, til Finans.

 

Senatet stemmer ja til beskyttelse af ægteskaber mellem to af samme køn. Ifølge The New York Times er der tale om en milepæl i amerikansk lovgivning, efter lovforslaget i nat blev vedtaget med 61 mod 36 stemmer. For at træde i kraft skal ændringen siden godkendes af både Repræsentanternes Hus og præsident Joe Biden.

To dømt skyldige i konspiration om Capitol Hill-oprør. En jury ved en domstol i Washington D.C. har efter otte ugers retssag tiltalt to medlemmer af den højreekstremistiske gruppe Oath Keepers – herunder stifteren Stewart Rhodes – for at konspirere om at gøre oprør ved stormen på Kongressen den 6. januar sidste år. Rhodes var ikke selv til stede i Capitol-bygningen, men opfordrede medlemmerne til slåskamp og advarede dem om blodig borgerkrig. Det kan nu give op til 20 års fængsel.

SAS i milliardunderskud. Det skandinaviske luftfartsselskab har onsdag aflagt årsregnskab, hvor underskuddet – ligesom sidste år – lyder på 4,8 mia. danske kroner. Med omstruktureringsplanen SAS Forward skal selskabet spare 7,5 mia. svenske kroner årligt for at finansiere corona, strejker og senest tilbagebetalinger af aflyste fly.

+ Flere ansatte truer dog stadig med at nedlægge arbejdet, hvor SAS’ to fagforbund er nået til enighed med norske kabineansatte for at afværge en decemberstrejke.

Et sidste ord

Halvvejs mod weekenden, vi kan godt klare den!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12