30. oktober 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvem vil blive i Polen?

Polens regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS), forsøger febrilsk at skjule deres egne problemer. Man har kastet en bombe under EU-samarbejdet, hvilket smart nok har fjernet fokus fra, at migranter drukner ved grænsen, at regeringen kan bruge vold for at sende flygtninge tilbage til Belarus, og at landet kæmper hårdt med økonomien. Alligevel er det, som […]

Kære læser

Til valgfest med mexicansk tema

Sidste lørdag eksploderede Danmark i et væld af valgplakater. Med smilende ansigter og mere eller mindre vellykkede slogans, forsøger kandidaterne ihærdigt at signalere, hvem danskerne bør stemme på ved regionsråds- og kommunalvalget den 16. november. Selvom han er partiformand, finder man dog ikke en plakat med Michael Staal-Olsens billede på. Staal-Olsen har en kandidatgrad i […]

Det bedste vi har set

Burn baby, burn

“Den lange sommeren har fått meg til å ta den klare, blå himmelen for gitt. Hagen er paradisisk, men det er helvetes varmt: Bladene på avokadotreet krøller seg i den tørre luften og jordbærplantene har kapitulert. Vi har hatt det verste tørkeåret i manns minne, og jeg forventer å se røykskyer i horisonten når som helst.“ Smukt essay i Vagant om de Californiske skovbrande og verdens nært forestående nedsmeltning.

Hegels amerikanske eventyr

Der er sket noget lidt mærkeligt de sidste par år: G.W.F. Hegel er kommet på mode igen. Kald det dialektik, kald det lige, hvad du vil. Faktum er, at den tyske filosofs tanker pludselig anvendes vidt og bredt. Ja, selv i det angelsaksiske har man fået øjnene op for Hegel; det er næsten helt uhørt. Aeon forklarer udviklingen.

+ Hvorfor Carl Schmitt hitter i Kina.

Valgkamp i nye klæder

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at ungdomspartierne har flyttet kommunalvalgkampen over på TikTok. Vi tænker, at det helt klart er at foretrække. Kunne du eksempelvis forestille dig, hvis 92-årige Peter Tscherning-Møller, kandidat for Konservative i Middelfart Kommune, selv skulle kaste sig ud i en #TikTokChallenge? Nej, lad de unge om memeriet og de virale dansevideoer. Giv kejseren, hvad kejserens er, og alt det der. Og hvis du ikke selv er på det sociale medie, har Kommunikationsforum heldigvis lavet en guide til den nye politiske slagmark.

Spisesedlen

General Abdel-Fattah Burhan tog mandag magten i Sudan. Ved et militærkup blev premierminister Abdalla Hamdok anholdt og en ny nødretstilstand indført. I hovedstaden Khartoum gik tusindvis af mennesker efterfølgende på gaden for at demonstrere. Her blev mindst tre personer dræbt og yderligere 80 såret. Som reaktion på kuppet har USA valgt at suspendere 700 mio. dollars i økonomisk bistand til Sudan, såfremt militæret ikke genindsætter overgangsregeringen.

Fra august 2022 kan både fædre og mødre nu se frem til at få 11 ugers øremærket barsel, foruden 26 uger, der frit kan fordeles mellem forældrene. Det stod klart tirsdag, efter regeringen blev enige med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Venstre og Alternativet om en ny barselsaftale. “Det er en aftale, der styrker ligestilling i Danmark. Og det en aftale, der sikrer, at nogle nye EU-regler, vi er forpligtet til at gennemføre i Danmark, bliver gennemført,“ udtalte vikarierende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfaye (S) i den forbindelse.

Mink og slettede sms’er kom onsdag på alles læber. Her kunne Minkkommissionen oplyse, at centrale sms’er fra blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, er blevet slettet automatisk efter 30 dage. Ifølge Mette Frederiksen var hun nemlig blevet rådgivet til automatisk at slette sms’er af sikkerhedshensyn – en forklaring, alle dog ikke køber. Torsdag oplyste Justitsministeriet, at man har bedt politiet om bistand til at genskabe de slettede sms’er. Asta Kongsted skrev lidt om miseren i en ‘Kære læser’ samme dag.

Facebook-stifter Mark Zuckerberg annoncerede torsdag, at Facebook skifter navn til Meta. Det er dog ikke det sociale medie, men snarere firmaet bag, der fremover vil bære det nye navn. “I dag bliver vi set som en social medie-virksomhed, men i vores DNA er vi en virksomhed, der fremstiller teknologi, der kan forene mennesker,“ lød Zuckerbergs forklaring. Kritikere har dog påpeget, at navneskiftet også skal ses i lyset af de mange møgsager, Facebook har kæmpet med på det seneste. Dem skrev David Dragsted lidt om i en nyhedsanalyse tirsdag.

Folkeskoleforligskredsen kunne fredag fortælle, at et nyt testsystem fremover vil erstatte de nationale test i folkeskolen. Konkret vil eleverne med det nye evaluerings- og bedømmelsessystem – der har fået det mundrette navn “Folkeskolens Nationale Færdighedstest“ – kun blive testet obligatorisk i dansk og matematik. Samtidig er man blevet enige om at fjerne betegnelsen “ikke-uddannelsesparat“.

Et sidste ord

Vi har sagt det før, men vi er altså store fans af Blågårdens Bibliotek på Instagram. “Skovflåt-dalen“. Gys. 

Ses på mandag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12