31. august 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kun Søren Pilmark kan redde os fra den stygge ulv

Man forestiller sig, at han må have sovet let, den gode proprietær Conrad Lundsgaard. Han må have ligget med det ene øje åbent, ventende, klar til at spæne ud af sin seng, da han en juninat i 1813 hørte sin følhoppe vrinske voldsomt. Da han nåede frem, var det alligevel for sent. Ulven havde været på besøg på […]

Kære læser

Kunsthistorien er ekstremt tilfældig

Forestillingen om den nyskabende kunstner er mere drøm end virkelighed. Kunsthistoriker Toke Lykkeberg ser nærmere på de såkaldte avantgardekunstnere, der måske var kunstens fortrop, men ofte også kulturens bagtrop

Kære læser

Kvinder er filmens B-side

Kun ét køn i vid udstrækning haft definitionsretten over den gode smag i filmhistorien. Og derfor lyder den bastante konklusion, at kvinder er blevet forvist til filmens B-sider. Nanna Frank-Rasmussen kigger ned gennem filmhistorien og spørger, hvem der definerer den gode smag.

Det bedste vi har set

Bertrand Russells forsvar for lediggang

Bertrand Russells forsvar for lediggang

Når vi anbefaler tekster, forsøger vi så vidt muligt at anbefale nogle, der er nye og friske. Men fra tid til anden finder man også artikler, der har ligget og ældet som en god vin. Denne tekst af filosoffen og matematikeren Bertrand Russell blev udgivet i 1932, men alligevel synes dens tema mærkeligt relevant. Russell mener, at der bliver arbejdet alt for meget i verden. Som han selv beskriver det: ”Jeg håber, at når de har læst denne tekst, så vil lederne af Y.M.C.A. starte en kampagne, der opfordrer unge mænd til at lave ingenting. Hvis de gør det, så har jeg da ikke levet forgæves.” Skal man foretage sig én ting, inden man følger Russells råd om at lave ingenting, så skulle det da lige være at læse denne tekst – den er simpelthen fremragende!

Ugens sidste kortfilmanbefaling

Ugens sidste kortfilmanbefaling

Vi runder ugens kortfilmanbefalinger af med en svensk en af slagsen, nemlig Händelse vid bank (2010) instrueret af Ruben Östlund, som du kan se lige her. Kortfilmen er en rekonstruktion af en faktisk hændelse i Stockholm i 2006, hvor to kiksede røvere gjorde alt tænkeligt forkert i forsøget på at røve en bank. Filmen excellerer i genren, fordi den dykker ned i en enkelt begivenhed og fortæller en historie ud fra den. Östlund er også et eksempel på en filmskaber, der, som så mange andre, begyndte med kortfilmene og senere har foldet talentet ud i spillefilm, fx med biografsuccesen The Square (2017).

[bedste fredag] På gastronomisk opdagelsesrejse i USA’s sydstater

På gastrorejse gennem USA’s sydstater

Ja, der er et par drengerøve, der har fået sig en ordentlig en på opleveren her, men det er der til gengæld kommet en glimrende gastroreportage fra de amerikanske sydstater ud af. Hvis du er foodie-typen, med en lille forkærlighed for USA, vil du nok sluge artiklen og bagefter hungre efter burritos, briskets, spareribs og pølser.

En Fortnite-parlør til når du skal være ung med de unge

Ung med de unge: en Fortnite-parlør

”Hallo, din pleb af en bush camper! Jeg ser én. 285! Jeg er lige blevet no-scopet. Jeg rager!” Vi har ingen anelse om, hvorvidt vi bruger de her ord rigtigt, for sandheden er, at der ikke blevet spillet meget af det populære computerspil Fortnite her på Føljeton. Derfor er vi heller ikke så stærke i den lingo, som spillets (fortrinsvis meget unge) brugere benytter. Det er altid ekstremt pinligt, når nogle gamle typer som os prøver at snakke de unges sprog og gør det helt forkert. Så hvis du er bange for at falde i samme fælde, når du skal være ung med de unge, vil vi anbefale denne Fortnite-parlør, som Føljetons korrekturlæser Emil Ludvigsen har skrevet for Kommunikationsforum. Ses, noobs!

Højrepopulisme og mæslinger

Højrepopulisme og mæslinger

I 2016 var der 5.273 tilfælde af mæslinger i Europa. I de første seks måneder af 2018 var det tal ottedoblet til mere end 41.000 tilfælde og 37 døde. I 2016 opfordrede Marine Le Pen fra Frankrigs højreekstreme parti Front National, at man skulle nægte at blive vaccineret. I 2017 sagde Donald Trump ved et vælgermøde, at han havde ”hørt” om en toårig, der blev autist en uge efter at være blevet vaccineret. Italiens populistregering har lempet vaccinelovgivning. Ja, populisterne har en tendens til at være imod mæslinge-vaccinen, og konsekvenserne er måske begyndt at vise sig. ZME Science har undersøgt sammenhængen mellem stigningen af mæslinger, anti-vaccinebevægelsen og højrepopulismen.

Spisesedlen

Trump truer med at trække USA ud af WTO. “Hvis de ikke tager sig sammen, så vil jeg trække os ud af WTO,” sagde Trump i et interview med Bloomberg. Trump har ligeledes tidligere på måneden udtalt, at det er en stor ulempe for USA at blive behandlet så dårligt af verdenshandelsorganisationen. Skulle USA forlade samarbejdet, vil det være et stort tilbageskridt for det multilaterale handelssystem.

Udenlandske hackere forsøgte at røve danske banker. Det var sandsynligvis Nordkoreanske hackere, der sidste år forsøgte at begå et cyber-røveri i Danske Bank. Det fortæller Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i en ny trusselsvurdering for finanssektoren. Det er første gang, at FE laver en sådan vurdering af finanssektoren, og det vurderes, at truslen mod danske banker generelt er meget høj.

Astronauter på Den Internationale Rumstation ISS reparerer lækage med tape. Efter hvad der formentlig har været et sammenstød med en mikrometeorit, opstod der en lille lækage, så trykket faldt i rumstationen. ”En unormal situation”, kaldte han det, Dmitrij Rogozin, som er chefen for det russiske rumagentur. Men torsdag lykkedes det altså at lappe hullet med tape.

Samoas premierminister: Klimafornægtende statsledere bør have psykiatrisk hjælp. Tuilaepa Sailele, der er premierminister på øen Samoa, sagde torsdag i en tale i Sydney, at klimaforandringerne er en ”eksistentiel trussel” for alle lande i Stillehavet. Han nævnte specifikt USA, Indien, Kina og Australien som synderne og sagde, at statslederen ”som tror, at der ikke er nogen klimaforandringer – jeg mener, at han bør sendes i mental forvaring. Han er aldeles idiotisk.”

+ Økologen Stephen Jackson har gennem fire årtier studeret Jorden økologiske forandringer fra istiden og frem til for 10.000 til 20.000 år siden. Han advarer om, at lignende, langt hurtigere forandringer er undervejs, medmindre der virkelig tages aktion nu.

Gérard Depardieu anklaget for voldtægt. Det er en 22-årig skuespillerinde, der har anklaget den aldrende franske skuespiller for voldtægt og seksuelle overgreb. Depardieu afviser alle anklagerne. Overgrebet skulle angiveligt have fundet sted denne måned i en parisisk lejlighed ejet af Depardieu.

Et sidste ord

Vi har flere store interviews i støbeskeen her på Føljeton, og så faldt vi lige over den her masterclass i genren fra engang i begyndelsen af 90’erne. Kurt Thyboe interviewer Tommy Kenter. Er der nogen, der ved, om det talkshow stadig kører?

P.S. Du skal se det til ende.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12