31. august 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Gorbatjovs hang til pizza

Findes der et mere syret billede på Den Kolde Krigs afslutning, end Mikhael Gorbatjov, der optræder i en Pizza Hut-reklame? Den opfindsomme marketingsansvarlige, der i 1997 dristede sig til at kontakte Sovjetunionens sidste leder, skal i hvert fald have ros for initiativet. Der signaleres så meget, på så lidt plads. I den ét minutlange video […]

Kære læser

Kongen af giftig maskulinitet

Advarsel: Denne artikel indeholder citater, der beskriver vold mod kvinder.    På få måneder er Andrew Tate gået fra at være en semikendt tidligere kickbokser til at blive googlet mere end Donald Trump og Kim Kardashian. For nogle er han et af de internetfænomener, som man kun læser om i medierne. For andre har han […]

Det bedste vi har set

Endnu mere Gorbatjov

Er du ikke helt klar til at give slip på Gorbatjov, kan du i The New Yorker læse et portræt af den sovjetiske leder, skrevet fire år efter han forlod magten. Skribenten David Remnick skriver: “Hans skæbne – ikke set i tusind år – var at være en pensioneret zar, fri til at modtage ros og foredragspenge i udlandet, fri til at lide foragt fra et folk, han gjorde så meget for at befri.“ The New Yorker om Gorbatjovs sidste hurra.

+ Foreign Policy om Gorbatjovs komplekse og omstridte plads i russisk historie

++ Et billedeportræt af Gorbatjovs liv

Kattehviskerne

Burde man overhovedet ønske sig, at katte kunne snakke? Vi har vores tvivl, men det stopper altså ikke holdet bag appen MeowTalk i at gøre forsøget. Med hjælp fra en maskinlæringsalgoritme, der har studeret forskellige kattelyde, lover MeowTalk at kunne “oversætte“ din kats spinden til fraser som “jeg er glad“ eller “jeg er her, min elskede“. Som The New York Times beskriver, er der dog endnu ikke tale om en eksakt videnskab – særligt ikke når forsøgskatten viser sig at være på tværs.

Toner i Støjberg-livet

Tilbage i 2004 udgav Inger Støjberg en 93-sider lang biografi om Sussi og Leo med titlen Toner i livet. Spørger man retoriker og ph.d.-studerende Frederik Appel Olsen, skal bogen ikke bare læses som en introduktion til dansktopparret. Nej, den afslører også Støjbergs “ameridanske“ populisme – og det upåagtet, hvad Støjberg selv siger: “Støjberg ville kun have foragt til overs for et essay som dette, fra en ”fin” forsker – en københavner endda! – og ikke nok med det, udgivet i et frivilligt-drevet medie uden kommerciel slagside; ikke et gøre-glad-essay, ingen klaphattes klapsalver. Og den aversion imod en tekst som denne inkarnerer hele pointen med Støjbergs politiske projekt […]“ Skøn læsning ovre hos Eftertryk.

Spisesedlen

Mikhail Gorbatjov er død i en alder af 91 år. Gorbatjov overtog magten i Sovjetunionen i 1985 og indgik nedrustningsaftaler med USA og deres allierede under den kolde krig. Det var under hans regeringstid, at jerntæppet gennem Europa blev ophævet, og den kolde krig blev afsluttet. Gorbatjov sov ind tirsdag efter “en alvorlig og langvarig sygdom“, oplyser et hospital i Moskva.

Rusland lukker for gas til Tyskland og Frankrig. Det statsejede russiske energiselskab Gazprom lukkede onsdag morgen gasrørledningen Nordstream 1, der leverer energi til Tyskland. Samtidig lukker Rusland også for gassen til Frankrig med henvisning til manglende betaling. Franske og tyske politikere hævder, at lukningen er en reaktion på landenes støtte til Ukraine.

Antallet af politibetjente er rekordhøjt. Lige nu ligger tallet på 11.423 betjente, mens yderligere 123 afslutter deres uddannelse onsdag. Alligevel ønsker justitsminister Mattias Tesfaye (S), at der kommer endnu flere. “Vi har underprioriteret politiet i for lang tid. Vi har særligt et ønske om at styrke nærpolitiet. Altså de betjente, vi kender fra lokalsamfund og nærpolitistationer,“ udtaler ministeren.

FN opfordrer USA til at beskytte LGBTQIA+-rettigheder. Opfordringen kommer, efter en række amerikanske stater ifølge FN aktivt underminerer og fjerner rettigheder for LGBTQIA+-personer. FN’s ekspert på området, Victor Madrigal-Borloz, kalder udviklingen i landet “dybt foruroligende“ og mener, at den amerikanske præsident, Joe Biden, bør styrke rettighederne føderalt.

Danske Bank fjerner 90.000 kunders gæld. Det sker som følge af et fejlbehæftet inddrivelsessystem, der i en række tilfælde ulovligt har inddrevet betalinger. Udover de 90.000 kunder, der nu får fjernet deres gæld, er det samme tidligere sket for 155.000 andre kunder. Ifølge TV 2 oplyser Danske Bank, at sagens samlede omkostninger løber op i 1,6 mia. kr.

Et sidste ord

Lykken er – åbenbart – et spisende pindsvin.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12