31. december 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Nej tak til de brølende tyvere

Det siges, at historien er cyklisk. At den gentager sig. Hvis det er rigtigt, bør vi nok væbne os med en vis ærefrygt, når vi i aften bevæger os ud af et årti og ind i det næste. For tyverne har lidt af et ry. I hvert fald 1920’rne. I Frankrig kaldte de dem les […]

Kære læser

2010’erne: De store mænds store fald

Der var en vis tiltrængt revolutionsstemning over det årti, vi forlader, og en af de store revolter kom med #metoo-bevægelsens flodbølge af afsløringer af dumme svin og sexforbrydere i samfundets top. Men faktisk startede det hele lidt før, og vi har lavet en liste over de største fald fra tindernes top og afrunder med en lille […]

Spisesedlen

Irak fordømmer amerikanske luftangreb. Den irakiske regering siger, at landet vil ”genoverveje sine relationer”, efter USA i weekenden angreb mål i Irak og Syrien. I en meddelelse fra Iraks premierminister Adel Abdul Mahdis lyder det ifølge Reuters, at angrebet mod de irakiske væbnede styrker er ”uacceptabelt og ondsindet” og vil få ”farlige konsekvenser”. Irakiske demonstranter har tidligere i dag forsøgt at storme USA’s ambassade i landet.

Australien fortsat i flammer. Mindst to personer har i løbet af natten mistet livet i de voldsomme naturbrande, der har hærget Australien i månedsvis. Det bringer det samlede dødstal op på 11 siden oktober. Brandene har ødelagt mere end fire mio. hektar land, og nye brande opstår hver dag. På Australiens østkyst er tusindvis af beboere og turister i dag flygtet til strandene for at undgå flammerne.

Regeringsdannelse rykker nærmere i Spanien. Landets fungerende premierminister Pedro Sánchez præsenterede mandag aften et regeringsgrundlag med venstrefløjspartiet Podemos. Heri fremgår det, at en ny koalitionsregering bl.a. vil hæve skatterne for de velhavende og store firmaer samt hæve mindstelønnen. Sánchez’ socialistparti og Podemos har ikke flertal alene, så de håber at overbevise separatisterne fra partiet Cataloniens Republikanske Venstre om, at de ikke skal stemme imod en eventuel venstrefløjsregering.

2019 var et godt år for danske pensionsopsparinger. Finansmarkederne har haft et godt 2019, og det har smittet af på danskernes pensionsopsparinger. Ved udgangen af november var det gennemsnitlige afkast for en typisk pensionskunde på 15,1 pct., og et lukrativt december har sandsynligvis øget afkastet til ca. 17 pct.

Danske sangskrivere vil have flere kvindelige kunstnere i radioen. Organisationen af komponister og sangskrivere i Danmark, DJBFA, mener, at Danmarks Radio skal være forpligtiget til at øge antallet af kvindelige kunstnere i æteren, således at musikken i højere grad afspejler befolkningen. De mener derfor, at man bør overveje at skrive det ind som et krav i public service-kontrakten.

Et sidste ord

For nogle er lykken landet med mælk og honning. For andre er det en planet lavet af stoffer. Vi håber, du finder lykken (eller holder fast i den) i 2020.

Vi ses på den anden side. Nærmere bestemt d. 2. januar, når vi har sovet den ud. Godt nytår!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12