31. december 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Godt nu-år!

Fremtiden findes ikke. Det er måske en lidt voldsom melding at komme med her på årets sidste dag, men ifølge Augustin er den altså god nok. I værket Bekendelser, skrevet i år 397-401, finder filosoffen frem til, at der jo ret beset ikke findes andet end nuet. Fortiden er allerede forsvundet, fremtiden er endnu ikke […]

Kære læser

Revolution is not a onetime event

Man kan dårligt forestille sig en værre start på et nyt årti, end den vi fik, og derfor sukker vi pludselig efter en tilbagevenden til status quo. Med coronavaccinens komme og etablissementets genindtog i Det Hvide Hus får vi den muligvis. Men findes der andre veje fremad end tilbage til det velkendte? Vi har bedt tre […]

Det bedste vi har set

YouTube-bæstet

YouTube-bæstet

”Når du ved, hvordan du skal få en video til at gå viralt, er det bare et spørgsmål om, hvordan du kan få så mange ud som muligt. Du kan praktisk talt tjene en ubegrænset mængde penge”. Bloomberg tegner et portræt af YouTuberen MrBeast, der om nogen har knækket koden til at få succes på videotjenesten. Den bruger han nu til at give eksorbitante beløb væk i vilde filantropiske stunts – hvilket igen skaber viral opmærksomhed. Som prikken over i’et er MrBeast tilmed blevet kåret som årets videoskaber ved Streamy Awards – YouTubes svar på Oscar-uddelingen. Det virker velfortjent.

Et dansk-svensk tronespil

Et dansk-svensk tronespil

SVT har lavet en forrygende drama-tv-dokumentar om Det Stockholmske Blodbad i 1520. Vi kan vel egentlig bare gengive den eksalterede beskrivelse, som et unavngivent redaktionsmedlem leverede i Føljetons interne kommunikationskanaler: ”Efter flere forgæves forsøg lykkes det endelig for den danske konge Christian II at erobre hele Norden, han fupper den svenske adel med en falsk amnesti, massakrerer de allermest magtfulde midt inde på Stortorget – efter et snarrådigt ‘Game of Thrones’-agtigt intrigespil, som involverer bl.a. Paven i Rom, Danmarks første kvindelige finansminister, Sigbrit Villoms, en blodig blæksprutte-karakter og en oprørsk skovbondehær i Småland, der går amok, da de nægtes at bære våben”. Se den!

Du milde macaroni! 

Du milde macaroni! 

Tilbage i marts bemærkede journalist Rachel Handler noget underligt: Bucatoni –en form for spaghetti med hul i midten – var ikke længere at opstøve på de amerikanske butikshylder. Hvor var den blevet af? Eftersom der jo ikke skete så meget andet i verden på det tidspunkt, satte hun sig for at komme til bunds i pastamysteriet. Først opdagede hun, at miljøbevidste mennesker bruger bucatoni som sugerør. Dernæst, at de amerikanske fødevaremyndigheder angiveligt driver en fordækt hetz mod pastaen. Men hvorfor? Spænding (og spaghetti) for alle pengene ovre hos Grub Street.

Spisesedlen

Storbritannien vedtager handelsaftale med EU. Efter at EU tidligere på dagen havde sagt god for den nye aftale, kunne briterne onsdag stemme om den i det britiske parlament. Her blev den historiske handelsaftale vedtaget med 521 stemmer for og 73 imod. Storbritannien er dermed klar til at forlade EU’s toldunion og indre marked, når året går på hæld. ”Dette mægtige lands skæbne hviler nu fast i vores egne hænder”, udtaler premierminister Boris Johnson i den forbindelse.

EU og Kina enige om stor investeringsaftale. Onsdag kunne  kommissionsformand Ursula von der Leyen meddele, at EU og Kina har indgået en længe ventet aftale, der skal åbne det kinesiske marked yderligere for europæiske virksomheder. Aftalen møder kritik fra USA, ligesom flere lovgivere har udtrykt bekymring for, at den negligerer Kinas systematiske brud på menneskerettighederne.

Norsk by ramt af voldsomt jordskred. En større mængde jord begravede onsdag flere huse i Ask i Gjerdrum nordøst for Oslo. Som følge af jordskredet er foreløbigt 900 mennesker blevet evakueret, mens ti personer fortsat meldes savnet af norsk politi torsdag morgen. Sammenlagt er ni bygninger blevet ”tatt av skredet”, der beskrives som Norges værste i nyere tid.

Mindst 22 dræbt ved angreb i Yemen. Kort efter at landets nye regering ankom med et fly fra Saudi-Arabien, blev lufthavnen i Aden ramt af en eksplosion. Ud over de dræbte – hvoraf flere angiveligt var hjælpearbejdere – meldes der om mindst 50 sårede. Ifølge informationsminister Moammar Al-Eryani er alle medlemmer af kabinettet dog kommet uskadte gennem angrebet.

Mads Steffensen forlader DR. Efter at have stået i spidsen for Mads og Monopolet i år 17, har den populære radio- og tv-vært valgt at søge mod nye græsgange. Det forklarer Mads Steffensen i en pressemeddelelse. Fremover vil han lave Podimo-podcasten Mads og A-holdet. Imens meddeler DR, at Monopolet fortsætter med Sara Bro som vært.

Et sidste ord

2020 opsummeret.

Rigtig godt nytår!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12