31. januar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Putins lidt for høje spil

Det eneste afvæbnende (i mangel af et bedre ord) ved Ruslands mobilisering af væbnede styrker langs grænsen til Ukraine er efterhånden, at den har stået på så længe. Det er nu mere end 1o dage siden, at USA’s præsident, Joe Biden, på et pressemøde i Det Hvide Hus sagde om Ruslands præsident, Vladimir Putin, at […]

Kære læser

Cyklisten Biya

De afrikanske foldboldmesterskaber, Africa Cup of Nations, er fortsat i fuld sving. I weekenden blev de fire semifinalister fundet, og på søndag spilles der finale på det nybyggede Stade d’Olembé i Camerouns hovedstad Yaoundé. Journalist og idéhistoriker Oscar Rothstein (der også skriver Føljeton-nyhedsbrevet Sportshjerne) var rejst til Yaoundé for at dække åbningen af turneringen – […]

Det bedste vi har set

Pladen er gået i hak

Det lyder helt kontraintuitivt: I en tid, hvor både streamingtjenester og sociale medier har gjort det nemmere end nogensinde at opdage ny musik, udgør gamle klassikere størstedelen af markedet. Folk skal simpelthen ikke bede om nye genrer og eksperimenter, nej, de vil bare gerne have Creedence Clearwater Revival og The Police. Er det, fordi nyere musik er dårligere? Det er der ikke meget, der tyder på. Skylden skal snarere findes i en musikindustri så bange for søgsmål, at man er holdt helt op med at tage chancer.

Børnene først

“Da jeg spurgte til, hvordan en ung, enlig mor på den yderste venstrefløj havnede i børneværnsarbejdet, var hendes umiddelbare svar, at det var så dejligt konkret modsat det ensomme forfatterhverv: ‘Når man skriver, så skriver man til luften’.“ Gennem karrieren satte Charlotte Strandgaard fokus på udsatte børn, både som forfatter og aktivist. Før Strandgaards død i 2021 mødtes historikeren Cecilie Bjerre med hende til en snak om kærlighedsarbejdet. Det er der nu kommet en fin tekst ud af ovre hos Eftertryk.

Når nysgerrigheden rumsterer

Det er ikke mere end 30 år siden, at astronomer kunne bekræfte eksistensen af exoplaneter – planeter uden for vores eget solsystem. Vores forståelse af rummet udvider sig hele tiden, og med opsendelsen af NASA’s James Webb Space Telescope har vi fået et uhørt potent værktøj til at udforske universet. Hvad vil fremtiden ikke bringe? The Ringer har set nærmere på galakseudforskningen og de fortsatte videnskabelige landvindinger.

Spisesedlen

Portugals socialistparti får absolut flertal i parlamentet. I meningsmålingerne lå Portugals regerende socialistparti, Partido Socialista (PS), til knap 34 pct., men endte efter søndagens valg med 42 pct. af stemmerne. I Portugals valgsystem betyder det, at partiet har absolut flertal. Det største oppositionsparti, konservative PSD, fik knap 30 pct., mens det højreorienterede parti Chega går frem og nu er det tredjestørste parti i parlamentet.

Sergio Mattarella genvalgt som Italiens præsident. Det sker, efter koalitionspartierne mislykkedes med at finde en præsidentkandidat. Den 80-årige præsident har tidligere udtrykt ønske om at forlade posten, men udtalte efter lørdagens afstemning, at han føler et ansvar for at blive i lyset af landets sundhedsmæssige og økonomiske problemer: “Pligten overfor nationen kommer før mine personlige valg.“

Efterretningschef Lars Findsen skal vidne i agentsag. Sagen drejer sig om dansk-syriske Ahmed Samsam, der har været fængslet siden 2017 for at tilslutte sig Islamisk Stat. Samsam vedholder dog, at han arbejdede som agent for danske efterretningstjenester. Der har været spekuleret i, om Lars Findsens fængsling d. 8. december skyldes læk af informationer om Ahmed Samsam. Hverken FE eller PET har udtalt sig om sagen.

 

Fodboldspiller Christian Eriksen skriver kontrakt med Brentford FC. Eriksen bliver dermed den ottende danske spiller i den engelske Premier League-klub. Kontrakten løber til afslutningen af indeværende sæson. Christian Eriksen har ikke spillet siden sit hjertestop under EM i sommer og kan nu “ikke vente med at komme i gang“, siger han i et klip på Brentfords Twitter-profil.

 

Ledigheden når laveste niveau siden september 2008. I december faldt ledigheden fra 2,8 pct. til 2,5 pct. af arbejdsstyrken, og dermed fortsætter den nedadgående tendens fra efteråret. “Den hastigt skrumpende ledighedskø sætter en tyk streg under, hvor stærkt dansk økonomi er kommet igennem coronakrisen,“ siger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jesper Juul Borre til Ritzau.

Et sidste ord

Så er det i aften, at genåbningen kan fejres. Men husk lige at gemme smøgerne væk.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12