31. juli 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Med eller uden hundekostume

Så er er der nyt. Der er nyt om japaneren, der fra barnsben har haft en “vag drøm” om at blive til et dyr, og som for et års tid siden vandt berømmelse over hele verden (i visse kredse), da han pludselig optrådte i et noget nær perfekt hundekostume på en YouTube-video. Ordet “kostume” yder […]

Kære læser

Putin spøger i Niger

Med sin geopolitisk strategiske placering er Niger hjemsted for amerikanske dronebaser og EU’s migrationslaboratorium. Som  Danwatch-journalist og tidligere Føljeton-skribent Oscar Rothstein beskriver det hos Zetland, er det vestafrikanske land et “anker i den del af verden, hvor det er meget svært at finde allierede”. Det gælder særligt sikkerheds- og flygtningepolitikken, hvor Niger som en af de […]

Det bedste vi har set

Er du heller ikke Wimble-done?

Der er godt og vel et år til, at næste Wimbledon-turnering løber af stablen. Hvis tennisfeberen fra sidste måned ikke har lagt sig endnu, kan man dog hoppe ind på DR, der henover sommeren har vist dokumentaren Legenderne fra Wimbledon. De tre afsnit undersøger, hvad der gør det grønne græs så helligt og stiller skarpt på de hvidtklædte tenniskometer, som har skrevet historie på Centre Court.

+ En af dokumentarens hovedpersoner Billie Jean King har inspireret de kvindelige fodboldspillere, der for tiden spiller VM, i deres kamp for lighed. National Geographic fortæller historien.

Tørt land

Med imponerende billeder kortlægger The New York Times de smoggy storbyer og lavvandede floder i Irak. Landet er ifølge FN det femte mest sårbare land over for ekstreme temperaturer og mangel på vand. Sammen med sine nabolande udgør Irak derfor en alarmklokke, der ikke vil stoppe med at ringe. “På grund af regionens sårbarheder, er det et af de første steder, der på ekstrem vis vil bukke under for klimaforandringer,” fortæller Charles Iceland, der er direktør for vandsikkerhed hos forskningsorganisationen World Ressource Institute.

Taylor Swift får jorden til at ryste

Bogstaveligt talt. Sidste uge var den amerikanske sangerinde forbi den amerikanske by Seattle, og under hendes koncert målte seismografer et såkaldt Swift Quake. Reuters undersøger, hvad der lægger bag popstjernens uomgængelige popularitet.

+ Et mere detaljeret portræt af Swift og hendes dedikerede fans findes i The New Yorkers anmeldelse af den igangværende Eras-turné. En turné, der ifølge nogle estimater står til at gøre Swift til milliardær.

++ Hvis man ikke allerede er en såkaldt swiftie, men er nysgerrig på musikken bag fænomenet, er fanfavoritten All Too Well et godt sted at starte. Ellers kan man kaste sig direkte ud i det undervurderede, men funklende album Evermore.

Spisesedlen

Volodymyr Zelenskij bekræfter, at krigen er rykket ind på russisk territorium. Det gør han efter en uge med flere påståede ukrainske droneangreb i Moskva. “Ukraine bliver kun stærkere. Gradvist vender krigen tilbage til Ruslands […] symbolske bycentre og militærbaser, og dette er en uundgåelig, naturlig og absolut retfærdig proces,” sagde Zelenskij i en tale på sociale medier søndag aften.

Regeringen vil forhindre koranafbrændinger med juridisk værktøj. Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) til DR. Koranafbrændinger foran udenlandske ambassader er ifølge ministeren “i direkte modstrid med danske interesser og danskernes sikkerhed.” En række partier, herunder Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, De Konservative og Liberal Alliance, kritiserer forslaget.

Storm får 31.000 af Beijings indbyggere til at flygte fra deres hjem. Stormen Doksuri har medført omfattende oversvømmelser, og ifølge prognoserne er der en anden storm på vej mod Kinas kyst. Det sker efter en sommer med rekordhøje temperaturer i landet, og ifølge forskere forværres det ekstreme vejr af menneskeskabte klimaforandringer.

Erik Jensen genvælges som forperson for det grønlandske regeringsparti Siumut. På partiets landsmøde søndag fik den nuværende forperson flertal med 57 pct. af stemmerne. Dermed indtræder Erik Jensen i sin anden periode som forperson for socialdemokratiske Siumut, som er det næststørste parti i Grønland.

Mindst 44 mennesker dræbt og næsten 200 sårede efter eksplosion i Pakistan. Eksplosionen fandt sted søndag til et vælgermøde afholdt af det konservative Jamiat Ulema-e-Islam parti i landets nordvestlige provins Khyber Pakhtunkhwa. Ifølge pakistansk politi blev angrebet udført af en selvmordsbomber, og politiet mistænker indtil videre, at Islamisk Stat står bag.

Et sidste ord

Som at være i Den Gamle By.

På gensyn i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12