31. maj 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Eventyret om overvågningsringen

Hvis USA er Frodo Sækker, må Danmark være Samvis Gammegod. I Ringenes Herre skal Frodo redde Midgård ved at kaste Herskerringen i Dommedagsbjerget – vulkanen, hvor ringen i første omgang blev smedet. Ringen må og skal fortæres af vulkanen, for kun på den måde kan Saurons altseende øje dræbes. Der er bare ét problem: Herskerringen […]

Kære læser

Et venskabeligt måltid på Sortehavet

De siger, at Europas længst siddende hersker er en presset mand. Det er han også; set i bagklogskabens lys skulle Aleksandr Lukasjenko nok ikke have “vundet“ Hvideruslands præsidentvalg i august sidste år med 80 pct. af stemmerne. Siden har hviderusserne demonstreret massivt imod ham, og de har ikke ladet sig afskrække af, at både politi […]

Det bedste vi har set

For kendt til det her sted

For kendt til det her sted

Hvad har Barack Obama, Bruce Springsteen, Sophie Ellis-Bextor, Joss Stone, Paris Hilton, Meghan Markle og Prins Harry, Jessie Ware, Kate Hudson, Snoop Dogg, Gwyneth Paltrow og Lena Dunham til fælles? Alle som en er de godt igang med at ødelægge podcastgenren, hvis man spørger The Guardian. De er simpelthen for kendte til at være rigtigt interesserede (eller interessante). Vi er enige.

Dyrt at være fattig

Dyrt at være fattig 

Vores venner på Atlas skriver intelligent og indigneret om konsulentbranchen, der har set sig varme på det økonomisk pressede og (muligvis) lidt naive danske kulturliv: “Ressourceknaphed og påtvunget projektmageri, simpelthen mangel på ro til at koncentrere sig om det, det egentlig handler om, udmattelse, slet og ret, har åbnet en ladeport for halvstuderede kommunikationsrøvere. Eller, lad os bare kalde dem det, de er: kulturvampyrerne“

Død over bindestregen

Død over bindestregen

Hvis du har brug for lidt nicheviden at kede/imponere dine kolleger med over frokosten, kan du jo læse denne sære artikel om 1940’ernes anti-bindestregsaktivisme i USA, hvad den havde at gøre med tidens xenofobi, og om den højtrangerende embedsmand Henry H. Currans indædte kamp for at få bindestreger gjort ulovlige. (Det-lykkedes-ham-ikke.)

Spisesedlen

Højrefløjsleder vil danne ny regering i Israel. Leder af det israelske højrefløjsparti Nye Højre, Naftali Bennett, bekendtgjorde søndag, at han sammen med den centristiske partileder, Yair Lapid, vil forsøge at danne en koalitionsregering i Israel. Det sker efter, landets nuværende premierminister, Benjamin Netanyahu, ikke har formået at danne regering efter et uafgjort valg i marts. Netanyahu kalder forsøget en “trussel mod sikkerheden“.

Kina ophæver to-barns politik. En stor national undersøgelse viste i starten af maj måned, at fødselsraten i Kina er den laveste i flere årtier. Det har fået regeringen til at ophæve landets to-barns politik. Fremadrettet må kinesiske forældre få op til tre børn, har det statsstyrede medie Xinhua mandag meldt ud.

Kommission anbefaler afskaffelse af kontanthjælpsloftet. Ydelseskommissionen, der er nedsat for at undersøge, hvordan man ’afhjælper børnefattigdom’ og optimerer ydelsessystemet, præsenterede mandag sine anbefalinger. Kommissionen peger på, at kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen bør afskaffes, og at fremtidens kontanthjælpssystem bygges op om et optjeningsprincip, som skal gælde for alle. Det anbefales også, at der indføres nye børnetillæg og tillæg til enlige forsørgere.

Brasilianere demonstrerer mod Bolsonaro. I weekenden demonstrerede titusindvis af brasilianere for at landets præsident, Jair Bolsonaro, sættes for en rigsret på baggrund af regeringens coronahåndtering. Siden epidemiens udbrud i landet har 460.000 mennesker mistet livet. “I dag markerer en afgørende milepæl i kampen for at få afsat Bolosonaros dødbringende administration,“ udtaler borgerrettighedsaktivist Silvia de Mendonça.

Danmarks økonomi går tilbage. Bruttonationalproduktet (BNP) faldt i årets første kvartal med 1,3 pct., viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik. Faldet skyldes hovedsagligt nedlukninger, der fik forbruget til at dale. Cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre, kalder dog faldet mindre end ventet og ser positivt på udsigterne for dansk økonomi: “De generelle vækstforudsætninger er i øjeblikket stærke.“

Et sidste ord

Findes der noget værre, end at skulle tage ansvar for andre menneskers dårlige beslutninger?

Husk solcremen til vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12