31. maj 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Mona Lisas olieaftale

Lige så lumsk Mona Lisas smil er, lige så stort et problem er hun efterhånden blevet for Louvre. På trods af at det parisiske museum kan bryste sig af at have den – måske – mest imponerende kunstsamling i verden, er størstedelen af museets 10 mio. årlige besøgende pænt ligeglade med alt andet end Leonardo […]

Kære læser

Oprør mod den disciplinerede lydighed

Onsdag skal vi til folkeafstemning om forsvarsforbeholdet, og som optakt giver vi hver dag ordet til forfattere og eksperter fra vores nabolande i og uden for EU for at gøre os klogere på, hvad vi skal stemme. I dag har norske Vigdis Hjorth forfattet et brev særligt til Føljetons læsere og minder os om, at filosofi og poesi kan lære os mere end aviserne. For som hun skriver: Deres døde, tørre og komplicerede sprog slukker flammen indeni, men med Tu Fu og Freud kan vi puste liv i den igen. Brevet er trykt i sin originalform.

Det bedste vi har set

Danske specialenheder slår hjernen fra

Danske specialenheder slår hjernen fra

Bataillon d’Intervention Rapide (BIR) i Cameroun går for at være en af Afrikas mest brutale hærstyrker. Vi snakker drab, voldtægter og tortur. Alligevel har Frømandskorpset og Jægerkorpset trænet BIR mindst tre gange. Kunne man forestille sig, at de danske specialenheder laver lidt bedre forhåndsresearch fremover? Journalistteamet Florian Elabdi og Oscar Rothstein folder problematikken ud hos mediet Danwatch.

Rundt i smadrede byer

Kyjivs bystyre har ved hjælp af droner og 3D-billeder iværksat en digital virtuel tour rundt i flere byer, så omverdenen kan se følgerne af Ruslands invasion. Særligt turen rundt i den smadrede satellitby Butja er et frygteligt vidnesbyrd om krigens totale meningsløshed.

Smiths sfæriske forstyrrelser

I dag går Radio Sfæren i luften, skriver forfatteren og kunstneren Amalie Smith på Instagram. Og hvad er så Radio Sfæren? Det er et lydværk, “en online generativ radiostation“, som hun har lavet til Søndervold Naturpark i Kanalbyen i Fredericia. “Radio Sfæren spiller live og potentielt for evigt ved hjælp af en algoritme, der kombinerer fire lydlag med input fra live vejrdata, så stationen ændrer sig med vejret og døgnets rytme. Tilsam­men udgør lagene et lydlandskab, der forandrer sig over tid, og som lægger sig som en levende lydsfære oven på parkens biosfære.“ Det lyder virkelig godt. Her er en lille video, hvor Amalie Smith forklarer nærmere.

Spisesedlen

EU vedtager sjette sanktionspakke mod Rusland. “Det gælder mere end to tredjedele af olieimporten fra Rusland med øjeblikkelig virkning og fjerner dermed en enorm kilde til finansieringen af landets krigsmaskine,“ oplyser forperson for Det Europæiske Råd, Charles Michel, på Twitter. Derudover blev EU’s ledere på topmødet mandag aften enige om at sende yderligere ni mia. euro, ca. 67 mia. kr., til Ukraine i finansiel støtte.

Canadas regering vil forbyde køb og salg af håndvåben. Hvis lovgivningen bliver vedtaget, vil det ikke længere være muligt at købe, sælge, bytte eller importere våben til Canada. “Udover at benytte skydevåben til sport eller jagt, så er der ingen grund til, at nogen i Canada har brug for våben i deres hverdag,“ sagde landets premierminister, Justin Trudeau, på et pressemøde mandag.

SAS præsenterer nyt milliardunderskud. Flyselskabet har i andet kvartal af deres forskudte regnskabsår et underskud på 1,52 mia. svenske kr. Det betyder et minus på samlet set 3,96 mia. svenske kr. i det første halvår. Det skyldes bl.a. efterdønninger af coronapandemien og personalemangel. SAS vurderer nu, at spareplanen, der blev præsenteret i slutningen af februar, bliver svær at gennemføre.

30 kinesiske fly har krænket Taiwans luftforsvarszone. Det skete ifølge Taiwans forsvarsministerium mandag aften og markerede den største krænkelse af Taiwans luftforsvarszone siden januar. Taiwan sendte jagerfly i luften for at afskrække de 22 kinesiske jagerfly samt fly til elektronisk krigsførelse og bekæmpelse af ubåde. Hændelsen forekommer få dage efter, USA’s præsident Joe Biden advarede Kina imod at invadere Taiwan.

Københavns Kommune indfører lavere fartgrænser. Teknik- og Miljøudvalget vedtog mandag, at hastigheden på de fleste af kommunens veje skal nedsættes til 40 km i timen og helt ned til 30 km i timen tættest på centrum. Det vil ifølge teknik- og miljøborgmester Line Barfod mindske udledningen af CO2. Den første hastighedsbegrænsning træder i kraft i Valby i slutningen af året, mens resten vil blive implementeret løbende frem mod 2025.

Et sidste ord

Folkeafstemningen er lige rundt om hjørnet, og hver stemme tæller.

God tirsdag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12