31. oktober 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Gå efter bolden, ikke ma(n)den

”Nu går det meget hurtigt, der ville jeg godt have haft lidt mere forberedelsestid”, udbryder Mandrilaftalen-karakteren Bjarne Goldbæk hver gang, der sker noget. Han er med andre ord ikke, hvad enhver jobansøgning efterspørger: omstillingsparat. Vi kan vælge at grine af den rigide karakter, men måske har han fat i noget. Mandril-karakteren har en navnebror, fodboldspilleren Bjarne […]

Kære læser

Kan Bidenomics redde USA?

Joe Biden ser ud til at blive USA’s næste præsident. I meningsmålingerne ser Biden ud til at få markant flere stemmer end sin modstander, når amerikanerne går til valg på tirsdag, og Biden står også til at vinde klart flest af de vigtige svingstater, der i sidste ende bestemmer, hvem det er, der får lov […]

Det bedste vi har set

Skal vi være bekymrede for stoicismen?

Skal vi være bekymrede for stoicismen?

Frygt den, løb fra den: Stoicismen har det med at vende tilbage, om vi vil det eller ej. Herhjemme har psykolog Svend Brinkmann for længst gjort en karriere ud af at genfortælle gode græsk-romerske råd om at stå fast og gå glip, og på internettet har den filosofiske retning ligeledes fået en mindre renæssance. Tanken om, at vi ikke skal bekymre os om det, vi ikke kan kontrollere, kan bare et eller andet i en vild og ukontrollerbar tid. Som det er tilfældet med alle gode idéer, er de dog også i fare for at blive misbrugt – særligt når de bliver mainstream på Instagram og Reddit. The Baffler bringer et spændende skriv om neo-stoicisimens småproblematiske opblomstring.

En elegant elefant 

En elegant elefant 

Hvad kan der egentlig læses ud af en kolonisators møde med en elefant? Ret meget, viser det sig. Vores venner hos Baggrund har haft snablen i deres bog Global Idéhistorie og bringer et uddrag om den såkaldte ”Elephant Bill”, også kendt som James Howard Williams. Idéhistoriker Dann Grotum Nielsen fortæller veloplagt om britens tid som ”elefantmanager” i Burma, og om, hvordan han gennem elefanterne forsøgte at distancere sig fra de lokale buddhister. Faktisk kunne han bedst lide at trutte i eget horn, ham Williams.

Gør stemmerettigheder sexet igen!

Gør stemmerettigheder sexet igen!

”Hvis jeg kan markedsføre Madonna, Prince og Talking Heads, så kan jeg også markedsføre det at stemme”. I 1990 søsatte Virgin Records-direktøren Jeff Ayeroff NGO’en Rock the Vote, der forsøger at få unge amerikanere til stemmeurnerne. Ayeroff var nemlig blevet led og ked af kløften mellem lovgivere og ungdommen. Hittet kom i hus, da Ayeroff blandt andet fik Madonna til at synge ”Freedom of speech is as good as sex … Don’t just sit there, let’s get to it/ Speak your mind, there’s nothing to it” i en kampagnevideo. Musikmediet Pitchfork har historien.

Spisesedlen

Et nyt sæt coronarestriktioner trådte mandag i kraft. Forsamlingsforbuddet blev sænket fra 50 til 10 mennesker, mens det også blev forbudt at sælge alkohol efter kl. 22. Dagen efter kunne regeringen fortælle, at man har indgået en aftale med alle partier (på nær Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance) om en ny hjælpepakke til kultur- og erhvervslivet til en værdi af 8,2 mia. kr. Og torsdag blev det så obligatorisk at bære mundbind på alle indendørs steder med offentlig adgang. Sikke en corona-uge!

Natten til tirsdag blev Amy Coney Barrett godkendt som ny højesteretsdommer af det amerikanske senat. Barrett er kendt for sine konservative holdninger, og kritikere frygter blandt andet, at retten til fri abort i USA nu kan være truet. Samtidig er hun den tredje højesteretsdommer, som Donald Trump har fået lov til at udpege. Barrett overtager det ledige sæde fra den noget mere progressive Ruth Bader Ginsburg, som døde 18. september.

Tyskland valgte onsdag at trække i håndbremsen og indføre nye nedlukninger for at standse spredningen af COVID-19. Fra 2. november kan tyskere derfor ikke længere gå på eksempelvis bar, restaurant eller i fitnesscenteret. Samtidig har flere andre europæiske lande annonceret lignende tiltag. I Frankrig, Spanien og Belgien har man indført udgangsforbud, alt imens lande som Italien, Portugal og Holland lukker delvist ned. Vi sagde jo, at det har været en vild corona-uge.

Den 46-årige formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), meldte sig torsdag på banen som kandidat til overborgmesterposten i København. Det skete få timer efter, at partikollega Pernille Rosenkrantz-Theil havde opfordret Hæstorp Andersen til at stille op. Tidligere på ugen havde forhenværende folketingsmedlem Mette Reissmann ligeledes annonceret, at hun ønsker at blive Socialdemokraternes kandidat til overborgmesterposten.

Præsident Emmanuel Macron holdt fredag et hastemøde med det franske sikkerhedsråd, efter tre mennesker dagen forinden var blevet dræbt ved et knivangreb i en kirke i Nice. Angrebet er blevet fordømt af flere statsoverhoveder og har fået Macron til at sætte Frankrig i højeste alarmberedskab. Redaktionschef David Dragsted skrev om angrebet – og angrebet på ytringsfriheden – i fredagens Kære læser.

Et sidste ord

Dagens vise ord: Kom ikke ost i din chokoladefontæne. Det har vi altid sagt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12