4. april 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Begrænset venskab

Når Emmanuel Macron i denne uge tager turen til Kina, er det ikke nødvendigvis med målet om at komme imellem de to BFF’s Vladimir Putin og Xi Jinping. Snarere vil han ifølge officielle meldinger “prøve at involvere Kina så meget som muligt for at lægge pres på Rusland”. Kina har selv hævdet, at de er […]

Kære læser

Sidste sossekvinde ved magten

Fire yngre, kvindelige socialdemokratiske statsministre kom frem til et skelsættende valg: En tabte til en midaldrende borgerlig mand, og så var der tre. En anden gav op, fordi hun ikke længere havde “en fuld tank” af politisk energi. Og så var der to. Søndag tabte den tredje til en midaldrende borgerlig mand. Og så var […]

Det bedste vi har set

Sådan lyder det, når planter græder

Sådan lyder det, når planter græder

Nej. Prince-referencen forsvinder, når man siger det på dansk. ‘This is what it sounds like when plants cry‘ er en ret vild artikel i The New York Times. Ja, planter reagerer med lyde, når de fx bliver skåret eller mangler vand. “De frustrerede grøntsager luftede ikke deres utilfredshed tilfældigt, men fremsatte specifikke klager, der svarede til den type stress, de blev udsat for. Et maskinlæringsprogram kunne med 70 pct. nøjagtighed afgøre, om den knurrende plante var tørstig eller i fare for at blive skåret af.”

Støjberg i Haslev

Støjberg i Haslev

Færre og færre mennesker lever i fortiden. Men det rører tilsyneladende ikke Inger Støjberg. Hendes parti Danmarksdemokraterne har præsenteret fire mærkesager, som kan ses overalt i deres finanslovsforslag: “Er det her godt eller skidt for yderområderne? Er det godt eller skidt for produktionsdanmark? Styrker eller svækker det de ældre og svage? Lemper eller strammer det udlændingepolitikken?” Avisen Danmark har mødt Støjberg i Haslev, hvor folk angiveligt synes, hun er for fed.

15 minutter-byens fortræffeligheder

15 minutter-byens fortræffeligheder

Tanken er tiltalende i al sin enkelhed: Den sætter mennesket og miljøet i centrum for byplanlægning. Det handler om at bygge nye bycentre og omstrukturere allerede eksisterende for at sikre, at de tjenester, mennesker har brug for i forhold til arbejde, mad, sundhed, uddannelse, kultur og fritid, alle er tæt på – ikke længere end en gåtur eller cykeltur fra hjemmet. Det centrale element er, at alle fornødenheder er tæt på; lokal deltagelse og beslutningstagning; solidaritet og forbindelse med det nære; og grønt og bæredygtigt byliv.” To forskere skriver om “15 minutter-byen” i The Conversation. Gad vide, om de har været i København.

Spisesedlen

Finland bliver medlem af Nato. Det har sikkerhedsalliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg, erklæret i Bruxelles. Landet indlemmes formelt ved en ceremoni tirsdag, hvor den finske præsident, Sauli Niinstö, og udenrigsminister Pekka Haavisto deltager. Finland er dermed det 31. Nato-medlem.

Shanjay Shah skal udleveres til Danmark. Det fastslår Justitsministeriet over for DR. Shah er mistænkt for at have snydt det danske skattevæsen for 12,7 mia. kr. “Jeg kan forstå, at afgørelsen i dag er endelig. Jeg er dog også blevet oplyst om, at afgørelsen skal forelægges justitsministeren i De Forenede Arabiske Emirater med henblik på endelig beslutning om udlevering,” udtaler justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Fem anholdt for terrorplaner i Sverige. Det oplyser den svenske efterretningstjeneste Säpo i en pressemeddelelse. “Den aktuelle sag er en af flere, som Sikkerhedspolitiet har arbejdet på,” siger vicechef for Säpo’s afdeling for terrorbekæmpelse Susanne Trehörning. Sagerne efterforskes i forbindelse med protesterne mod Rasmus Paludans koranafbrænding.

Overbelægning på akutafdelinger bekymrer brandmyndigheder. Dermed er det ikke kun behandlingen, der er i fare, når hospitalerne oplever medarbejdermangel. Det skriver Berlingske. “Der [må] lukkes hele afsnit, men patienterne kommer alligevel, og så må alt for mange af dem presses sammen på en alt for lille plads,” siger formand for sygehusudvalget i Region Sjælland Anne Ronex (R).

Amerikansk militær har dræbt ledende Islamisk Stat-medlem i Syrien. Det meddeler den amerikanske centralkommando (CENTCOM). Khalid Aydd Ahmed al-Jabouri, der ifølge Al Jazeera har været med til at planlægge flere angreb i Europa, døde i et droneangreb som en del af en større aktion imod ISIL (tidligere ISIS).

Et sidste ord

Tænk, hvis computerdesignere bare havde gjort sig lidt mere umage for at være lidt dårligere.

Vi er tilbage i morgen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12