4. december 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

En sejr for kvindefodbolden. En sejr for ligestillingen.

Helt ærligt så ved vi ikke, hvad vi skal mene om, at den kroatiske fodboldstjerne Lukas Modrić i år vandt Ballon d’Or – fodboldens mest prestigefyldte spillerpris. Altså, han er da en dygtig og sympatisk spilfordeler, kroatisk landsholdsspiller og en vigtig brik på Real Madrids kriseramte mandskab, men at han skulle være Europas (de facto […]

Kære læser

Revolutionen har indhentet Macron

Fransk oprør. Da den franske byplanlægger Georges-Eugène Haussmann i midten af 1800-tallet fik til opgave af kejser Napoléon III at renovere den franske hovedstad, byggede han de store boulevarder, som de fleste kender byernes by for i dag. Dengang fik Paris’ boulevarder dog en del kritik. Mange mente, at de havde et militært formål, således […]

Det bedste vi har set

Tavi Gevinson er blevet voksen

Det er ved at være ti år siden, at Tavi Gevinson brød igennem som modejournalist og ungdomsfortolker. Som kun 12-årig sad den underlige, ensomme pige fra Midtvesten med bloggen Style Rookie på forreste række til modeshowene i Paris, London og New York, og alle ville have en bid af hende. Som 15-årig åbnede hun så ungdomsmagasinet Rookie, der på rekordtid blev USA’s mest toneangivende. I sidste uge offentliggjorde hun så, at hun lukker bladet. Hun er blevet 22 år og er nu for gammel til at forstå sig på de unge, og under overskriften ‘Thank you for growing up with us’ har hun skrevet et virkelig fint farvel. Gør dig selv en tjeneste og snus lidt rundt inde på Rookie, nu du er der. Der er virkelig meget interessant stof at dykke ned i.

En broget skare af europæere

En broget skare af europæere

Politicos liste over europæere, som, de mener, vil ”forme og ryste” Europa i 2019, ligger klar. Det er jo bare gætværk, men den er nu meget god at læse, for mellem de helt oplagte navne (Italiens vice-premierminister Matteo Salvini, eksempelvis) er der interessante folk. Hvad med direktøren for Færøernes turistbureau, Guðrið Højgaard? Eller den 102-årige rumænske filosof Mihai Șora, som er blevet ansigtet på den folkelige modstand mod Rumæniens regering? Den danske vinkel: Mattias Tesfaye figurerer også på listen.

Bergens friske luft

Bergens friske luft

Vore grønne venner ude på Zetland har besøgt norske Bergen: ”Over halvdelen af alle nye biler her kører udelukkende på strøm. Byluften, som historisk har været blandt Europas mest forurenede, er nu klarere, end den har været i 15 år. En femtedel af alle, som passerer byens betalingsring, gør det i en bil med batterier i stedet for brændstoftank, og ingen by i verden har flere elbiler i forhold til sit indbyggertal end denne stolte gamle handelsby.” Hvem ka’? Nordmænd ka’.

”Gud stå os bi”

”Gud stå os bi”

CNN har fået adgang til 400 WhatsApp-beskeder, som den myrdede journalist Jamal Khashoggi har sendt til en anden saudisk systemkritiker. Det er muligt, at Saudi-Arabien har opfanget korrespondancen, og at Khashoggi vidste det. ”Gud stå os bi,” skrev han i august.

Ariana fyrer den af

Ariana fyrer den af

Amerikanske Ariana Grande, 25, har for alvor fået cementeret sin position som et af tidens største popikoner. Fredag udkom musikvideoen til hendes nyeste single, ”thank u, next”, og den er nu blevet spillet mere end 100 millioner gange. Til sammenligning er musikvideoen til MØ’s nye single ”Blur”, der udkom samme dag, blevet afspillet sølle 446.329 gange. Men Grandes video har da også, udover at være spækket med utallige popkulturelle referencer – særligt til den amerikanske chick-flick Mean Girls (2004) –  besøg af diverse skuespillere og kendisser. Det trækker vel lidt seere til.

Spisesedlen

EU-borgere suser ud af Storbritannien. Den britiske Leave-kampagne ønskede en opstramning i indvandrerstrømmen fra ikke-europæiske lande. Men en opgørelse viser, at Brexit har haft den modsatte effekt. Mens EU-borgere nu flytter i hobetal, er antallet af indvandrere fra Pakistan, Indien og Kina vokset markant.

Ukraine opruster ved grænsen til Rusland. Det sker for at forebygge en russisk invasion af havnebyen Mariupol, siger den ukrainske præsident Petro Porosjenko. Byen ligger mellem Krim og Rusland og kan udgøre en landkorridor til halvøen, som Rusland annekterede i 2014.

Regeringen vil forbyde tynde plastikposer. Miljø- og fødevareminister Jakob Elleman-Jensen foreslår et forbud mod tynde plastikposer samt en afgift på normale plastikposer som led i en plan om at halvere dansk plastikbrug i 2030. ”De her helt tynde plastikposer, som vi kender fra pizzeriaet, de er altså ikke særlig genanvendelige, og dem skal vi holde op med at bruge,” fortæller ministeren til TV2.

415 danske stumfilm skal digitaliseres. De bliver dermed gjort tilgængelige for offentligheden, lyder det fra Det Danske Filminstitut (DFI). DFI kalder projektet, der er blevet muligt efter en donation på 30 mio. kroner fra tre fonde, det hidtil største danske filmformidlingsprojekt. Stumfilmene stammer fra perioden 1910 til omkring 1930, hvor udbredelsen af tonefilm begyndte.

Flere aircondition-anlæg i Indien. I dag har kun 5 pct. af Indiens befolkning, svarende til 30 mio. mennesker, et aircondition-anlæg. Det er minimalt sammenlignet med USA, hvor det gælder 90 pct. af husholdningerne. Men i takt med at kloden bliver varmere, ventes det, at én mia. indere har aircondition i deres hjem i 2050. Paradoksalt nok gør anlæggenes høje energiforbrug kun kloden endnu varmere, og inderne har ikke råd til at investere i klimavenlige apparater.

Et sidste ord

Her på redaktionen ved vi ikke så meget om kænguruer, bortset fra at de har et rigt fritidsliv. Nogle gange lidt for rigt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12