4. januar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Børnenes justitsminister

Når du tænker på fodlænkebærere, hvem tænker du så på? Henrik Qvortrup? Inger Støjberg? Nicklas Bendtner måske? Tænk mindre. Mandag kunne Information fortælle, at regeringen overvejer at indføre brugen af fodlænker på børn helt ned til 10-årsalderen. I hvert fald er man kommet i besiddelse af to dokumenter, som begge peger på, at Justitsministeriet lige […]

Kære læser

Kometen kommer!

Hvordan skal man overhovedet formidle klimakrisen på en meningsfuld måde? For megen (jubeloptimistisk) lovprisning af spekulative, teknologiske løsninger, og man risikerer at negligere katastrofens omfang og konsekvenser. For meget moraliserende dommedagsretorik, og man risikerer at tabe folk helt på gulvet. Det er næsten en lige så svær en opgave, som at servere grød til Guldlok. […]

Det bedste vi har set

Pia Kjærsgaards monumentale nedtur

Pia Kjærsgaards monumentale nedtur

Dansk Folkepartis eksistensgrundlag er nærmest øh ikke-eksisterende. Og sådan har det efterhånden været, siden en stram og klam udlændingepolitik er blevet comme il faut hos de fleste partier (særligt Socialdemokratiet). Dansk Folkeparti har aldrig rigtig haft andre ting i posen, og så er det vel naturligt, at partiet går op i limningen. Sådan ser partistifter Pia Kjærsgaard ikke på det. I betragtning af hvor politisk dreven hun har været, er det bemærkelsesværdigt, hvor lidt klarsynet hun er på lige det punkt i dag. Anna Ingrisch konfronterer hende effektivt i DR’s podcast Genstart.

Masser af valg

Masser af valg

Ved det franske præsidentvalg i april forventes vælgerne at give Emmanuel Macron fem år mere. Ved Ungarns parlamentsvalg (formentlig) i samme måned har et kludetæppe af oppositionspartier fundet sammen i kampen for at vælte Viktor Orbán og hans Fidesz-parti af pinden. Oppositionslederen – eller ham disse vidt forskellige partier har kunnet blive enige om – hedder Péter Márki-Zay og er konservativ borgmester i den lille sydligt beliggende by Hódmezővásárhelys. Og så videre. 2022 byder på en række spændende valg i Europa, og Politico Europe har lavet et glimrende overblik. Der er jo også riksdagsvalg i Sverige!

Intim med Norges statsminister

Intim med Norges statsminister

“Kjære alle sammen. I natt og i dag har vi ønsket hverandre godt nyttår.“ Hvis du har 15 minutter, kan vi anbefale dig at tjekke Jonas Gahr Støres norske nytårstale. Skønt at høre en socialdemokratisk statsminister tale om vigtigheden af empati og om at få alle med. Sådan kan det også gøres. De små flammer i pejsen er herlige.

Spisesedlen

Elizabeth Holmes kendt skyldig for svindel. Ved en californisk domstol blev stifteren af skandalevirksomheden Theranos natten til tirsdag kendt skyldig i fire ud af 11 anklager om svindel. Holmes sikrede sig flere hundrede mio. dollars i finansiering efter at have påstået, at hun havde opfundet en ny teknologi, som ville revolutionære blodprøvetagning. Wall Street Journal afslørede imidlertid i 2015, at teknologien ikke fungerede.

+ Hør også podcasten The Dropout om Elizabeth Holmes’ omfattende svindelnummer.

SSI offentliggør omikron-dødstal. Indtil videre har der været 18 dødsfald hos personer smittet med omikron-varianten. Det viser en ny rapport fra Statens Serum Institut (SSI). Dødsfaldene er fundet blandt godt 56.000 kendte smittetilfælde mellem 21. november til 28. december. Af rapporten fremgår det også, at der ikke på noget tidspunkt har været over fem indlagte på en intensivafdeling med omikron.

 

Apples markedsværdi runder tre billioner dollars. Den amerikanske techgigant er det første selskab, der er nået op på det eksorbitante beløb. Dermed er værdien på Apple tredoblet på under fire år, efter selskabet rundede en billion dollar tilbage i august 2018. Ifølge The Guardian regner analytikere med, at Microsoft også når en markedsværdi på tre billioner dollar i løbet af i år.

Atommagter lover at undgå atomkrig. I en fælles erklæring understregede USA, Rusland, Kina, Frankrig og Storbritannien mandag, at “en atomkrig ikke kan vindes og aldrig må blive udkæmpet“. I samme ombæring udtaler landene, at spredningen af atomvåben skal begrænses. Meldingen kommer forud for evalueringsdebatten om “Traktaten om ikke-spredning af kernevåben“, som finder sted hvert femte år.

Forældre kan nu hente selvtests på landets skoler. I forbindelse med skolernes genåbning onsdag har Børne- og Undervisningsministeriet besluttet, at kommunerne skal stille selvtests til rådighed. Det anbefales, at alle elever fra 1. klasse samt medarbejdere lader sig teste for Covid-19 to gange ugentligt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12