4. juli 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

‘Der hvor min elskede er har jeg hjemme’

Bertel Haarder siger, at hans danmarkskanon er sat i verden for at gøre os alle sammen bevidste om, hvilke særlige værdier vi er rundet af hertillands. Umiddelbart lyder det som et herligt forenende projekt. Men så hovedløst som kulturministeren gebærder sig i debatten om kanonen, kan man få den tanke, at den først og fremmest er et beskæftigelsesprojekt – for ham selv. Eksempel: I et interview med […]

Det bedste vi har set

Saudi-Arabien og den wahabistiske islam

Saudi-Arabien, Vestens og USA’s ‘ven’ i Mellemøsten, forvolder umådelig skade, når landet gennem årtier har postet så mange penge i at fremelske en intolerant wahabistiske udgave af islam over hele verden. I The New York Times slår klummisten Nicholas Kristof et slag for, at noget må gøres. Som et eksempel på hvor galt det kan gå, bruger han Kosovo, der ellers havde udviklet sig til en fredelig stat efter borgerkrigen i eks-Jugoslavien.

Zornig advarerer Løkke

I det politiske magasin Ræson skriver debattøren Lisbeth Zornig Andersen i et åbent brev til statsministeren, at vi om få år kommer til at se alvorlige konsekvenser af regeringens nye integrationsydelse og kontanthjælpsloftet:

”Absolut fattigdom er ikke noget, vi kender så forfærdelig meget til i Danmark. Det blev afskaffet, før jeg husker, og selv om jeg voksede op i den fattigste del af befolkning, gik vi mætte i seng. Nuvel – maden var af og til mærkelig og ernæringsmæssigt mangelfuld. Men vi havde ikke ondt i maven af sult. Nu kommer Danmark til at have en gruppe af børn og voksne, der skal lære at drikke sig mætte i vand, inden de skal sove. Det er nemlig et godt trick til at falde i søvn inden sulten melder sig.”

Det flydende fortov

I et nyhedsbrev i sidste uge linkede vi til nogle fotos af den bulgarskfødte kunstner Christos projekt Floating Piers på Lago d’Iseo i norditalien. Det var et tre kilometer langt flydende fortov, som for nylig gjorde kysten, hvor byen Sulzano ligger, landfast med tre små øer. Vi skriver ”gjorde”, fordi fortovet kun skulle være der til i går. Nu har vi fundet en lille kort film om det, hvor gamle Christo selv siger et par ord.

Tyskerne skød langt over målet

Det var absurd, så mange straffespark der blev brændt, da Italien og Tyskland mødte hinanden i EM-semifinalen forleden. Kunne du godt tænke dig at se straffesparkskonkurrencen igen? Nej, vorherre bevares. Men her kan du se alle tyskernes forsøg fyret af på én gang. Vi kender ikke ophavsmanden, men de 12 sekunder er et helt lille kunstværk.

Spisesedlen

Terrorgruppen ISIS tager ansvaret for bilbombe i Bagdad. Cirka 140 mennesker blev dræbt, da en bilbombe lørdag aften eksploderede i et shopping-område i det centrale Bagdad. Angrebet var rettet mod shia-muslimer, som var i gang med at bryde ramadanens faste. Mange ofre var børn og kvinder. Iraks premierminister har bebudet tre dages landesorg.

Ny fransk lov forbyder folkedrabsfornægtelse. Det franske parlament har enstemmigt stemt for en ny lov, der skal forbyde fornægtelse af forbrydelser mod menneskeheden. Det nye lovforslag er en udvidelse af den franske holocaust-lov, som forbyder enhver ”fornægtelse eller trivialisering” af blandt andet folkemord og krigsforbrydelser. Loven, der ventes at træde i kraft sidst i 2016, kan eksempelvis betyde et års fængsel eller en bøde på 45.000 euro for at fornægte det armenske folkedrab, der fandt sted 1915-17.

Advokatkontor: Brexit kan ikke ske uden britisk parlamentsafstemning. En gruppe af ”uidentificerede klienter” truer med at lægge sag an mod den britiske regering, hvis Storbritannien sætter skred i hele processen med at forlade EU. Og klienterne har en god sag, lyder det fra deres advokatkontor, Mischcon de Reya, som er et af Londons største.

 

Danskere mister lysten til at stemme sig ud af EU. To meningsmålinger, som Ritzau har fået foretaget ugen før og ugen efter den britiske folkeafstemning, viser, at lysten til at forlade EU er dalende. Før Brexit ønskede 40 procent af danskerne at få en afstemning. Det ønsker kun 32 procent i dag. Andelen, der vil have, at Danmark skal melde sig ud af EU, er faldet fra 22,4 procent til 18,2 procent. Det er bare meningsmålinger – men alligevel.

 

Nordkoreas store leder har taget 40 kilo på. Det er angiveligt den konstante frygt for at blive snigmyrdet, der har fået den 33-årige Kim Jong-un til at grovæde, siden han overtog posten som den store leder efter sin far, Kim Jong-il, for fire år siden. Sydkoreas efterretningstjeneste melder også, at han lyder af søvnløshed. Det er der ikke noget at sige til.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12