5. december 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hans excellence lader noget tilbage at ønske

Her op mod jul er der travlhed i regeringsgemakkerne. Finansloven, herunder en stor skattereform, er endnu ikke forhandlet på plads, og Dansk Folkeparti obstruerer med horrible krav om udlændingestramninger, så i forhold til, hvor mange paragrafer der er på tapetet, er timingen for Venstres uddannelses- og forskningsminister Søren Pinds pressemøde sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen […]

Kære læser

Brandudsalg af Alka: Farvel til danske kooperativer

Frygten for øget global konkurrence og såkaldt disruption har fået fagbevægelsen til at sælge ét af de sidste guldæg, forsikringsselskabet Alka. Gevinsten på over fire mia. kr. skal ikke investeres i nye kollektivt ejede selskaber – og dermed er det ved at være slut for det gamle kooperativ.

Det bedste vi har set

5. december

5. december

Teksten bag dagens kalenderlåge handler lidt om forfatteren og feministen Susan Sontag og lidt om Seagram-bygningen på 375 Park Avenue i New York. På det her klip fra 1960’erne besøger en ung Sontag arkitekten Philip Johnson (”beundrer af nazisme, fascisme og Herr Hitler”, som en muntert skriver i kommentarsporet) på hans kontor højt oppe i bygningen. ”Elevatoren susede op som en gigolos hånd på silkestrømper,” siger Sontag. Bemærk i øvrigt refleksionen fra det amerikanske flag på 00:39. Da Seagram-bygningen blev opført i 1954-58, var det den dyreste skyskraber nogensinde. Bygherren var ejeren af et whiskyfirma. Først ville han opføre noget grimt skidt, men da han viste planerne til sin datter, fik hun det stoppet. I stedet gjorde han hende til projektchef, og sammen med Philip Johnson rejste hun rundt i USA i seks uger for at tale med arkitekter, der praktiserede den Internationale Stil. Blandt navne som Marcel Breuer, Louis Kahn, I.M. Pei, Eero Saarinen, Skidmore, Owings & Merrill og Le Corbusier endte hun med at vælge Mies van der Rohe, som på det tidspunkt var 68 år og stærkt alkoholiseret (mindst seks dry martinier om dagen). Det lykkedes ham dog at skabe en af verdens smukkeste skyskrabere, og det kan du læse mere om i denne glimrende artikel fra London Review of Books fra 2014. I morgen: endnu mere godt gammelt kulturelt kalenderguf fra internettet.

Spisesedlen

USA’s højesteret godkender Trumps indrejseforbud. Det sker, på trods af at forbuddet stadig behandles ved andre, lavere retsinstanser. Præsidentens meget omdiskuterede forbud, der er blevet fornyet tre gange, fordi de oprindelige versioner er blevet underkendt, er rettet mod borgere fra primært muslimske lande.

Anbragte børn har flere måneders pause fra skolen. Nye tal fra Egmont Fonden viser for første gang omfanget af anbragte børn og unges pauser fra skolegangen. En femtedel af landets 11.000 anbragte børn og unge har været væk fra skolen i en eller flere perioder, der i gennemsnit har varet næsten fem måneder. Pauserne er problematiske for børnenes sociale kompetencer og videre fremtid, vurderer både eksperter og KL.

Yemens ekspræsident myrdet af tidligere allierede. Ali Abdullah Saleh, der tidligere har siddet på magten i 33 år, blev i går dræbt i udkanten af Yemens hovedstad Sanaa. Bag mordet stod houthi-oprørere, der ellers indtil for få dage siden støttede den tidligere præsident i borgerkrigen. Drabet ripper op i konflikten i det arabiske land, der regnes for at være i verdens værste humanitære krise. The Guardian analyserer situationen her.

Facebook lancerer Messenger for børn. Den nye app ‘Messenger Kids’ er designet til børn mellem seks og 12 år. Da man rent juridisk skal være mindst 13 år for at være på Facebook, er den nye børneapp ikke forbundet til en reel profil. I stedet kan barnets forældre administrere appen fra deres egen facebookkonto og på den måde bestemme, hvem barnet kan chatte med.

Dyreorganisation vil stoppe selfietrend med vilde dyr. Det er organisationen World Animal Protection, der i samarbejde med Instagram har søsat en kampagne, som skal sætte en stopper for de de såkaldte ‘wildlife selfies’, hvor eksempelvis tigre bliver bedøvet og brugt som rekvisitter på feriebillederne. Ifølge en undersøgelse fra organisationen er der siden 2014 lagt omtrent 300 procent flere selfies med vilde dyr ud på Instagram.

Et sidste ord

Vi tror ærlig talt ikke, at du får hørt nok svensk punk fra 80’erne her i december, så nu får du lige Ebba Gröns ‘Staten och Kapitalet‘, som lydtapet til denne lille video af vovede tricks med Brio-tog. Så er det altså snart jul.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12