5. juni 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Tillykke til grundloven

I dag er det Grundlovens fødselsdag, hurra hurra hurra. Det plejer at blive fejret med skåltaler, men for to år siden var øllen lidt mere rystet og lunken af svedige håndflader, da det også var valgdag. Lars Løkke Rasmussen mente ikke, at 5. juni havde nok i at være Grundlovsdag og Fars dag, han smed […]

Kære læser

Komikeren, der frygter publikums grin

En joke i den grafiske roman Watchmen (1986) går nogenlunde sådan her: En mand besøger en læge. Siger til lægen, at han er deprimeret. Siger, at livet virker barskt og uretfærdigt. “Behandlingen er simpel”, svarer lægen. ”Den store klovn Pagliacci er i byen i aften. Gå hen og se ham. Det burde muntre dig op”. […]

Det bedste vi har set

Kognitivt fluepapir

Kognitivt fluepapir

Det er op ad bakke at være dyrehader i disse år. Alt tyder på, at de fleste af vores venner i dyreriget har langt større kognitive evner, end vi har tilskrevet dem. Her på stedet er vi okay med det, vi samler på gode grunde til at begynde at behandle grise, køer og fisk med lidt større respekt. Men hvad med bananfluer… eller myg? Ifølge Literary Hub er det på tide, at vi lægger fluesmækkeren fra os. De små pestilenser er ikke så dumme, som de ser ud.

Hvorfor koster det penge at have penge?

Hvorfor koster det penge at have penge?

Hvis du har gået og holdt lav profil, når talen er faldet på negative renter (og det skal vi da ellers lige love for, at den ofte gør), så frygt ej. DR har lavet en fin explainer om renter – både de positive og de negative – og om hvorfor bankerne nærmest betaler boligejerne for at låne penge, mens mindre velpolstrede kunder betaler en væsentlig større regning.

Kunstnapning

Kunstnapning

Europas første storstilede kunsttyv var Napoleon Bonaparte, som igennem 20 år systematisk fik sine soldater til at rage til sig af kunst og artefakter. Siden har kunsttyveri været big business, og sagen om dette stjålne René Magritte-maleri fra et lille museum i Bruxelles er ingen undtagelse… Historien her har alt. Et lille uskyldigt museum, en godhjertet betjent og en international ring af forbrydere, som egentlig er ligeglade med kunst.

+ Hvis det fanger dig, så tag og lyt til podcasten Last Seen om verdenshistoriens største (og endnu uopklarede) kunstrøveri.

Spisesedlen

Ydelseskommissionen præsenterede mandag deres anbefalinger til en omkalfatring af det nuværende kontanthjælpssystem. Kommissionen anbefaler bl.a. at kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen afskaffes, og at fremtidens kontanthjælpssystem bygges op om et optjeningsprincip, som skal gælde for alle. Det anbefales også, at der indføres nye børnetillæg og tillæg til enlige forsørgere. Asta Kongsted skrev i en ‘Kære læser’ om den svære salgsopgave, regeringen nu kommer på.

Vi må efterhånden være ved at vænne os til, at vaccinationsprogrammer og -udsigter er ganske flydende størrelser. Mandag kunne sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyse, at de sidste danskere nu vil være færdigvaccinerede et stykke inde i september, grundet forsinkede leverancer fra Moderna. Til gengæld anbefalede Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) tirsdag, at Pfizer får lov til at opgradere sine produktionsfaciliteter Belgien. Anbefalingen forventes at få en “betydelig og øjeblikkelig“ indvirkning på vaccineleverancerne i EU.

Den israelske oppositionsleder Yair Lapid meddelte onsdag aften præsident Reuven Rivlin, at han har flertal i parlamentet til at danne regering. Det sker efter Lapid har indgået en aftale med Naftali Bennett fra det israelske højrefløjsparti Yamina om, at Bennett får de første to år som premierminister. Efter 12 år på magten ser det altså ud til at være slut for den nuværende premierminister, Benjamin Netanyahu. David Dragsted skrev om hans exit fredag.

En ny dansk lov, der skal gøre det muligt at placere asylansøgere i modtagecentre uden for EU’s grænser, blev torsdag vedtaget i Folketinget. Den blev i skarpe vendinger kritiseret af EU-kommissionen: “Vi deler den bekymring, som FN’s Flygtningehøjkommissariat har udtrykt omkring overensstemmelsen mellem loven og Danmarks internationale forpligtelser samt risikoen for at underminere det internationale beskyttelsessystem for verdens flygtninge,“ sagde talsmand for kommissionen, Adalbert Jahnz, på et pressemøde.

Fredag kom der godt nyt til de rejselystne, da udenrigsministeriet ændrede deres rejsevejledninger. Tyskland, Italien, Østrig, Rwanda og Slovakiet gik fra orange til gul zone, hvilket vil sige, at rejser til disse områder fremover ikke frarådes. Det samme gælder flere regioner i Kroatien og Grækenland. Herhjemme landede et bredt flertal årets sommerpakke. Ligesom sidste år vil færger til de danske øer være gratis, ligesom der vil blive solgt rejsepas til den kollektive trafik.

Et sidste ord

Fodboldspilleren Casper Højer skifter fra AGF til tjekkiske Sparta Prag. Og lad os bare sige, at sidstnævntes PR-afdeling virkelig har haft fart på.

God weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12