7. februar 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Om at dumme sig

Nogle gange kunne man godt ønske sig, at der var lidt flere, som åbent og ærligt gik ud og sagde, ”nu har jeg tænkt over det, og jeg er nået frem til, at jeg har dummet mig”. At det blev sagt helt uden forbehold og bagtanker. Bare en ren og skinbarlig selvindsigt, der kunne stråle […]

Kære læser

Ingen vil lege med Oscar

Der mangler noget. På et tidspunkt i Netflix’ anbefalelsesværdige animationsserie BoJack Horseman drister seriens hovedkarakter, BoJack, sig til at stjæle d’et fra det ikoniske Hollywood-skilt i Los Angeles. Det er en manøvre der viser sig at få nogle overraskende konsekvenser, for i stedet for at erstatte det tabte ‘d’ med et nyt, vælger byens indbyggere […]

Det bedste vi har set

Villy Sørensen-kræs på en torsdag

Villy Sørensen-kræs på en torsdag

Italien havde Umberto Eco, Frankrig havde Albert Camus, og Danmark havde Villy Sørensen. Alle tre forfattere balancerede i spændingsfeltet mellem filosofi og skønlitteratur, og alle tre var rigtig gode til det. Villy Sørensen er en af vores ubetingede favoritskribenter, og derfor er der ingen undskyldning for ikke tage imod Eftertryks gode tilbud om at læse et uddrag af hans hovedværk Uden mål – og med, der blev udgivet i 1973 og indbragte ham Nordisk Råds Litteraturpris året efter. Det er fandme kræs!

En forfatter opbygger sin karakter

En forfatter opbygger sin karakter

Hans mor var død af brystcancer. Hans bror havde cystisk fibrose og døde senere af det. Selv havde han en svulst i hjernen. Og en ph.d.-grad fra Oxford. Samt et redaktørjob på et forlag, hvor han blandt andet havde udgivet bøger af Harry Potter-forfatteren, J.K. Rowling, og komikeren Tina Fey. Det er utroligt, hvad der er sket i den 39-årige bestsellerforfatter A.J. Finns korte liv. Utroligt, men også løgn. Dan Mallory, som A.J. Finn, hedder, når han ikke skriver bøger, bliver overraskende og underholdende endevendt i The New Yorker denne uge, og hans liv har en del twist and turns.

Du vover lige at kalde Macron for liberal

Du vover lige at kalde Macron for liberal

Frankrigs præsident Emmanuel Macron er liberal, men det må du bare helst ikke sige til ham. Liberal er sådan et mærkeligt ord, der betyder forskellige ting alt efter hvilket sted i verden, man er. I USA betyder det venstreorienteret, i Storbritannien betyder det centrum, i Danmark betyder det sådan lidt til højre, og i Frankrig betyder det ”dit ultra-kapitalist-svin!” Ja, de har det svært med ordet i Frankrig, og det er jo egentlig sjovt, når liberalismen i høj grad fødtes af den franske revolution. Måske er det også derfor, at Macron ikke er så glad for at melde sig under fanen i EU-parlamentets liberale gruppe.

Spisesedlen

Hemmeligholdt mail modsiger Støjbergs forklaring om ulovlig instruks. Det drejer sig om en mailudveksling i den såkaldte barnebrudesag, hvor udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) for tre år siden forlangte unge asylpar adskilt. En mail afsendt af den daværende direktør for Udlændingestyrelsen Henrik Grunnet afviser en påstand fra Støjberg, om hvad der foregik ved et møde i februar 2016. Nu vil Ombudsmanden se på de hemmelige mails.

Vi benytter os i større omfang af alternativ behandling. Ifølge en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed har mere end hver fjerde af de adspurgte i 2017 benyttet sig af en eller anden form for alternativ behandling inden for det seneste år. I 2005 var det en femtedel.

Rusland vil overveje at forny atomvåbenaftale. Det skal i så fald være en ny traktat, som omfatter flere landes mellemdistanceraketter. Det siger viceudenrigsminister Sergej Rjabkov. Præsident Vladimir Putin meddelte ellers i weekenden, at Rusland suspenderer sin deltagelse i INF-aftalen om forbud mod mellemdistanceraketter. Aftalen blev vedtaget i 1987 i de sidste år af den kolde krig og betød, at det daværende Sovjetunionen og USA fjernede deres atombevæbnede raketter fra Europa.

Brasiliens ekspræsident Lula idømt 13 års fængsel for korruption. Han er fundet skyldig i at have taget imod renoveringsarbejde på et landsted fra to byggefirmaer. Til gengæld fik de to firmaer kontrakter af det statsdrevne olieselskab Petrobras. Det er den 73-årige Lulas anden korruptionsdom. I forvejen afsoner han en dom på 12 års fængsel i en anden sag om korruption.

Journalist og tidligere tv-vært Ole Stephensen er død. Han døde i sit hjem i Gentofte uden forudgående sygdom. Det oplyser familien til Ritzau. Han blev landskendt allerede i 1980’erne som tv-vært og som den ene halvdel af både ”Øb og Bøv” og ”Walter og Carlo”. Han blev 63 år gammel.

Et sidste ord

Ja, der er folk, som piver over det danske regnvejr. Men i Australien er det sæson for monsunen, og det går ret vildt for sig. Det her er en timelapsevideo, men alligevel …

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12