7. januar 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Vil historien frikende de danske politikere for klima-nøl?

I 1953 tog den cubanske revolution sin spæde begyndelse, da den unge revolutionær Fidel Castro og en gruppe oprørere under et karneval angreb landets næststørste kaserne, Moncada. Angrebet var mindre succesfuldt. En del af oprørerne nåede aldrig frem til kasernen, fordi de for vild i karnevalets mylder, og de revolutionære der gjorde blev i vid […]

Kære læser

Han lovede progressiv revolution, men er Macron alligevel bare en tør finansøkonom?

Olie på vandene. Det kom næppe som en overraskelse for den franske præsident Emmanuel Macron, at hans pensionsreform vakte vrede i befolkningen. Sådan er det gået, hver gang en præsident har prøvet at pille ved arbejdernes rettigheder. Men den franske regering havde måske alligevel håbet, at det hele ville glide lidt lettere, end det har […]

Det bedste vi har set

Australiens nedturs-naturbrande

Australiens nedturs-naturbrande

Det glimrende design/tech-nyhedsbrev Dense Discovery linker til en tekst, der er et overbliksbillede på situationen i Australien. Det er ikke en reportage, men en faktuel tekst fra søndag med et væld af links. Røgen og asken fra naturbrandene har nået New Zealand 2.000 km væk og farver landets gletschere brune. Send gerne linket videre til familiens klimafornægter (der er altid en).

Håndmalede skilte forever

Håndmalede skilte forever

Håndmalede facadeskilte – man behøver ikke være nostalgiker eller bagudskuende for at nære et lille håb om, at den slags får en renæssance. Ud & Se har en lille fotoreportage og taler med en af landets få skiltemagere, Jakob Engberg, der stadig laver skilte, som man gjorde det i gamle dage. ”Jeg kan især godt lide galgeskiltet, hvor der er malet med to forskellige skrifttyper oven på hinanden,” siger Engberg om Bo-Bi Bars smukke skilt i Klareboderne i København.

Verdens mest prominente flygtning

Verdens mest prominente flygtning

Lige før nytår kom det frem, at Carlos Ghosn var flygtet fra Japan. Nu er han i Libanon, hvor han har statsborgerskab, og som meget bekvemt ikke har nogen udleveringsaftale med Japan. Bloomberg har den store fortælling om den tidligere Nissan-direktør, som er sigtet for skattefusk i Japan. Det er praktisk at have fransk, libanesisk og brasiliansk pas, når man er på flugt fra myndighederne, viser det sig.

Spisesedlen

Udlændingecenter Ellebæk er et af de værste af slagsen i EU. Det fremgår af en rapport fra Europarådets torturkomité (CPT), som udkommer i dag. ”Stedet egner sig ikke til mennesker,” siger Hans Wolff til TV2. Han var leder af en delegation fra CPT, som besøgte Ellebæk i april. Find hele rapporten her.

+ CPT kritiserer også bæltefiksering i danske fængsler.

Bunker Holding sigtet for at have leveret jetbrændstof til brug i Syrien. Bagmandspolitiet har også sigtet virksomhedens adm. direktør Keld Demant for brud på EU’s sanktioner. Bunker Holding er ejet af det fynske firma Dan-Bunkering, der er blandt Danmarks ti største virksomheder. DR afslørede i 2019, at Dan-Bunkering er involveret i en sag om ulovlige leverancer af jetbrændstof til Syrien.

John Bolton vil vidne i rigsretssag mod Donald Trump. Den amerikanske præsidents tidligere nationale sikkerhedsrådgiver siger, at han er villig til at vidne, hvis han bliver indkaldt. Republikanerne har indtil videre undladt at indkalde vidner, hvorfor formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi har ventet med at igangsætte rigsretssagen formelt. Bolton vil være Trumps hidtil nærmeste medarbejder, der stiller op som vidne.

Trump forsvarer ‘krigsforbrydelses’-trussel mod Iran. I sit tweet forleden, hvor den amerikanske præsident truede med at ramme 52 hemmelige mål i Iran, hvis det iranske styre gengælder USA’s likvidering af general Soleimani, nævnte han steder af kulturel betydning – hvilket er en krigsforbrydelse efter international lov. Om bord på Air Force One har han forsøgt at forklare sig: ”De må gerne bruge vejsidebomber og sprænge vores folk i luften? Og vi må ikke røre deres kulturarv? Sådan fungerer det ikke.”

35 personer meldes trampet ihjel ved begravelsesceremoni i Iran. Der meldes også om 48 tilskadekomne i forbindelse med begravelsesceremonien for generalmajor Qassem Soleimani, som USA’s præsident Trump i sidste uge beordrede likvideret. Begravelsen bliver bliver nu udskudt, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Et sidste ord

Vi kender ikke noget land, der har så mange skøre sportsgrene som Finland. Vi nævner i flæng koneløb, saunasidning og ræs i sæbekassebil. Sidstnævnte viser sig at være ganske underholdende.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12