7. januar 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Trump har kogt os som frøer i en kedel

Det hele startede med en løgn for fire år siden. Da den usandsynlige præsident Donald Trump blevet taget i ed foran den amerikanske kongres, var det kun en sparsom folkemængde, der var mødt op for at være vidner til kåringen af den frie verdens nye leder. Det kunne Trump ikke have siddende på sig. Han […]

Kære læser

Argentinas grønne bølge

Få dage inden nytår blev Argentina farvet grøn. Efter en sand marathondebat i det argentinske senat blev retten til fri abort stemt igennem med 38 stemmer for og 29 imod. Gaderne i Buenos Aries blev fyldt med jublende demonstranter klædt i pro-abortbevægelsens symbolske grønne farve. Efter en årelang kamp for fri abort i det stærkt […]

Spisesedlen

Trump-støtter stormer Kongressen i USA. Onsdag tiltvang en større gruppe demonstranter sig adgang til US Capitol-bygningen i Washington D.C., hvor valgmandsstemmerne skulle optælles for at bekræfte Joe Bidens sejr ved det amerikanske præsidentvalg. Kongresmedlemmerne og vicepræsident Mike Pence blev evakueret fra bygningen, alt imens fire personer har mistet livet efter urolighederne. Donald Trump selv har nægtet at tage direkte afstand til protesterne, og både Facebook og Twitter har valgt midlertidigt at suspendere hans konti. Samtidig forlanger flere demokrater nu, at Trump stilles for en ny rigsretssag. Efter urolighederne samledes Kongressen igen og godkendte Bidens sejr.

Seks tidligere Danske Bank-chefer ikke længere sigtet i hvidvasksag. Det oplyser fungerende statsadvokat i Bagmandspolitiet Per Fiig. Ifølge statsadvokaten er der ikke grundlag for at rejse tiltale, da man ikke har fundet, at cheferne har ”udvist uagtsomhed, der kan karakteriseres som grov”. Fiig ønsker hverken at be- eller afkræfte, om der stadig er sigtede personer i sagen.

Bagmandspolitiet rejser tiltalte mod Sanjay Shah i udbyttesag. Den britiske forretningsmand står nu tiltalt for at have svindlet med udbytteskat for sammenlagt 9,6 mia. kr. Det fortæller anklagemyndigheden i en pressemeddelelse. Derudover er der rejst tiltale mod en anden britisk mand, der betegnes som Shahs håndlanger. Det vides endnu ikke, hvornår sagen kommer for retten.

Demokraterne vinder flertal i det amerikanske senat. Det står klart efter de to demokrater Jon Ossoff og Raphael Warnock onsdag blev udpeget som vindere ved et uhyre tæt omvalg i delstaten Georgia. Dermed får demokraterne og republikanerne begge 50 senatssæder, hvorfor den afgørende stemme tilfalder vicepræsidenten – som fra den 20. januar vil være den demokratiske Kamala Harris. Flertallet er afgørende for, at den kommende præsident Joe Biden nemmere vil kunne få gennemført sin politik.

Japan erklærer undtagelsestilstand i Tokyo. For første gang siden april iværksætter Japan en undtagelsestilstand i hovedstaden. Det sker som følge af et hastigt voksende smitte- og coronadødstal i millionbyen. Regeringen anmoder nu restauranter i Tokyo om at lukke, ligesom folk igen opfordres til at blive hjemme. Premierminister Yoshihide Suga har gennem flere dage været under pres for at gennemføre nye nedlukninger.

Et sidste ord

De smadrede vinduer og truede sig til adgang, men et par af gårsdagens bøller ved den amerikanske kongres havde alligevel pli nok til at blive inden for stregerne.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12