7. marts 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Forbryderne går fri

Han er en af de få, der endnu er blevet straffet i forbindelse med historiens nok største sag om skattesvindel: Hervé Falciani, den fransk-italienske ingeniør, røbede i 2008 som whistleblower, at den schweiziske filial af banken HSBC var involveret i skattefusk i multimilliardklassen med over 130.000 medvirkende. Heriblandt navnene på 349 danske statsborgere, som har […]

Kære læser

Den isolerede folkeforfører

Vi har lidt mere om Geert Wilders i dagens afsnit af denne uges føljeton. Den hollandske højrepopulist har siden 2004 levet et temmelig isoleret liv under politibeskyttelse, og det spiller han også på, når han for eksempel giver sin selvbiografi titlen Marked for Death. Journalist Sven Johannesen fortsætter sin indkredsning af, hvad der er på spil i hollændernes valg.

Det bedste vi har set

Over de sidste ti år har kun 15 procent af de prisbellønnede fotografer ved World Press Photo været kvinder. Ved Årets Pressefoto, der blev uddelt i fredags, var den del endnu mindre. Føljeton flyver lige en tur henover.

Spisesedlen

Forbrugerrådet Tænk anklager Google for at bryde loven. Hvis du har en android-telefon, kan Google se, hvor og hvor længe du befinder dig på en bestemt adresse. Selskabet kan også gemme din søgehistorik på ubestemt tid. Det er i strid med dansk lovgivning, mener Forbrugerrådet Tænk, som har meldt Google til Datatilsynet.

Flere penge til børneinstitutioner fører til højere løn til kvinder. Tænketanken Cevea tager forskud på kvindernes kampdag med en undersøgelse, der viser en sammenhæng mellem offentlig investering i børnepasning og ligeløn på arbejdsmarkedet. Sidegevinst: Når staten poster penge i familiepolitik, vokser beskæftigelsen, produktiviteten og BNP desuden også.

Trump underskriver et nyt indrejseforbud og sløjfer Obamacare. Forbuddet træder i kraft den 16. marts og gælder stadig statsborgere fra Syrien, Iran, Libyen, Somalia, Sudan og Yemen. Efter en hård diplomatisk kamp bliver Irak nu undtaget. Det samme bliver personer med gyldigt visum eller en arbejdstilladelse. Men forbuddet er lige så diskriminerende og formålsløst som det oprindelige, mener kritikere. I morges fremlagde republikanerne også en sundhedsplan, som skal afløse Obamacare. En plan, der i højere grad vil overlade amerikanernes sundhedsforsikringer til det frie marked.

Nordkorea og Malaysia tager hinandens borgere som gidsler. Fjendskabet mellem de to lande vokser i kølvandet på giftmordet på Kim Jong-nam i Kuala Lumpurs lufthavn. Nu har Nordkorea forbudt malaysiske statsborgere at rejse ud af landet. Malaysia svarer igen ved at spejle forbuddet. De få nordkoreanere, som befinder sig i Malaysia, må ikke rejse ud. Det gælder især tre nordkoreanske statsborgere, som kan være impliceret i giftmordet, og som lige nu gemmer sig på den nordkoreanske ambassade i Kuala Lumpur.

Ved Aabybro ligger en død pilot og hans fly fra 2. Verdenskrig. Der er fundet et nyt moselig i Danmark. En gårdejer og hans metaldetektor har opdaget vraget af et tysk fly fra 2. Verdenskrig, ifølge Nordjyske, af typen ME 109 Messerschmidt. Flyet indeholder resterne af piloten og en del krudt fra maskinkanonerne. Ammunitionsryddere fra Skive Kaserne sørger for sikkerheden, mens flyet bliver gravet frem.

Et sidste ord

Kunne du tænke dig at bo et andet sted end Danmark? Vælg et land fra listen og få en detaljeret sammenligning på nøgleområder som økonomi, sundhed, miljø og kvalitet. Hvis du for eksempel flyttede til Bermuda, ville sandsynligheden for, at du sad i fængsel være 6,1 gang højere. Et fremragende redskab.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12