8. august 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Plys, revolutionæren

Lad os i dag indlede med en lille leg. En såkaldt ‘hvem-sagde-hvad’-quiz. Her følger to citater, og så gælder det om at gætte, hvilket et der kommer fra den kinesisk-kommunistiske diktator-præsident, Xi Jinping, og hvilket der er fra alle børnenes yndlingsbjørn, Peter Plys. På spørgsmålet om hvordan kærlighed staves: ”Du skal ikke stave til det. […]

Kære læser

Canada og Saudi-Arabien på kant – men hvor dybt stikker det? Og hvor ligger hunden begravet?

Først udviste Saudi-Arabien Canadas ambassadør i Riyadh og trak ørkenrigets gesandt i Ottawa hjem. Dernæst fastfrøs sauderne nye handelsaftaler med Canada. I går gav den saudiske regering så 16.000 saudiske studerende i Canada besked om, at de straks skal pakke og finde et andet land – evt. USA – at læse i. Alt sammen på grund af et tweet fra den canadiske udenrigsminister? Næsten. Oliver Stilling bringer overblikket over den diplomatiske krise, som nok snart slutter, selv om den ser voldsom ud lige nu.

Spisesedlen

Anti-vaccinelovgivning splitter Italien. Adskillige læger kritiserer nu den italienske regerings anti-vaccinestandpunkt, efter at Senatet i sidste uge vedtog at udsætte en lov, der skulle have gjort vaccination af børn i italienske vuggestuer og børnehaver obligatorisk. Antallet af mæslingeudbrud i Italien er steget fra 870 i 2016 til mere end 5.000 sidste år. Alligevel kalder vicepremier- og indenrigsminister Matteo Salvini idéen om obligatorisk vaccinering ”ubrugelig og nogle gange farlig”.

Politiet sigter chefredaktører i PET-sag. Det har været uvist, om der ville komme retslige konsekvenser i sagen om bogen Syv år for PET. Men nu har politiet valgt at sigte Politikens chefredaktør Christian Jensen og Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen for at have videregivet fortrolige oplysninger om Politiets Efterretningstjeneste, da de udgav dele af bogen i 2016, selv om PET havde nedlagt fogedforbud mod den.

Theresa May kræver at Boris Johnson undskylder for bemærkninger i brev om dansk burkaforbud. Efter det danske burkaforbud trådte i kraft sidste uge, skrev det britiske parlamentsmedlem Boris Johnson et åbent brev, hvor han fordømte forbudet men samtidig rettede hård kritik mod burkaer. I brevet sammenlignede han kvinder i burka med postkasser og bankrøvere, hvilket har fået flere fra hans eget parti op i det røde felt. Nu har den engelske premierminister krævet, at Johnson undskylder for sine bemærkninger.

BMW tilbagekalder yderligere 324.000 biler. Mandag annoncerede den tyske bilproducent, at de planlægger at tilbagekalde 106.000 dieselbiler i Sydkorea. Nu er turen så kommet til Europa, hvor yderligere 324.000 biler indtil videre bliver tilbagekaldt. Tilbagekaldelsen sker som reaktion på, at 27 BMW’er brød i brand i Sydkorea i løbet af første halvdel af 2018.

Den britiske regering kræver to mistænkte russere udleveret for Novichok-attentatet. Det sker efter flere måneders intensiv efterforskning af sagen om nervegiftangrebet i marts, der ramte Sergej Skripal, en tidligere oberst i den russiske militære efterretningstjeneste, og hans datter Julia. Den britiske begæring om udlevering af de to russere, hvis identitet ikke er oplyst, vil sandsynligvis blive afvist i Moskva, skriver The Guardian.

Et sidste ord

I denne digitale tidsalder er der få ting, der kan få en til at panikke, som når man mangler strøm til sin telefon. En stikkontakt i lufthavnen er ofte som en oase i ørkenen. Men nogle gange er det et fatamorgana.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12