8. januar 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvis Kafka skulle bygge en lejr

Der er mange måder at forstå situationen i Udrejsecenter Ellebæk i Nordsjælland på. En nærliggende, lidt studentikos retning, vi kunne gå i, er selvfølgelig at skule til gode gamle Michel Foucault. Vi kunne skrive, at forholdene i udrejsecenteret er som taget ud af idéhistorikerens beskrivelser af institutionelle disciplineringsteknikker. Skrive, at centeret er med til at […]

Kære læser

John Baldessari (1931-2020): ”Hvad hvis du giver folk lige det, de gerne vil have?”

Malerier op i røg. Mange flere billedkunstnere derude burde gøre, som amerikaneren John Baldessari gjorde i 1970: tage alle deres malerier og brænde dem. Spørgsmålet er så, om de har en plan B for deres videre karriere i kunstbranchen. Det havde John Baldessari, det måtte bære eller briste. Og hvis det bristede, så havde han […]

Det bedste vi har set

Tro på Alexandria Ocasio-Cortez-hypen

Tro på Alexandria Ocasio-Cortez-hypen

Hvis man troede, at Alexandria Ocasio-Cortez var en døgnflue, så ser det ud til, at man tog fejl. Det er nu et år siden, at den 30-årige politiker, der ofte blot kaldes AOC, overraskende blev valgt til Repræsentanternes Hus i USA som den yngste kvinde nogensinde. Siden da er hun blevet venstrefløjens darling nummer et, hun har pustet nyt liv i Bernie Sanders’ kampagne, og langsomt men sikkert er hun ved at forme det demokratiske parti. Nok er AOC stadig bare en bartender fra the Bronx, men hun ligner også en oplagt præsidentkandidat for fremtiden. New York Magazine har talt med AOC for at evaluere hendes tid i Washington D.C.

Da Riskær tabte besindelsen (og valget)

Da Riskær tabte besindelsen (og valget)

I dette land bliver vi simpelthen forkælet med gode dokumentarer, der går bag forhænget i det politiske liv. Den bedste er selvfølgelig Dagbog fra midten af Christoffer Guldbrandsen, der fulgte personerne bag det dengang nystartede parti Ny Alliance. Men den nye DR-dokumentar om Klaus Riskær Pedersens fejlslåede forsøg på et komme i Folketinget kan virkelig også noget. Især er det interessant at se, hvordan Riskær viser glimt af genialitet, men gang på gang spænder ben for sig selv med sin hidsighed. Og hvordan Riskær går fra storhedsvanvid den ene dag til protestantisk ydmyghed den næste. Imens kan folketingskandidaterne fra partiet Klaus Riskær Pedersen ikke fordrage Klaus Riskær Pedersen. Måske lige bortset fra spidskandidaten selv.

Den store teori om snefnug

Den store teori om snefnug

Et snefnug er ikke bare et snefnug. Først og fremmest siges det jo, at ikke to snefnug er ens. Det er (næsten) rigtigt, men snefnug deler sig alligevel i to kategorier. Først er der de ikoniske stjerner med seks eller otte spidser. Og så er der snefnug, som på mikroskopisk niveau er søjleformede og nærmere ligner sådan nogle bolte, man køber hos en isenkræmmer. De to typer af snefnug findes ved forskellige temperaturer og luftfugtigheder. Men hvorfor ved forskerne ikke. Den amerikanske fysiker Kenneth Libbrecht, også kaldet Paven af Snefnug, har viet sit liv til at finde svaret. Han vil skabe en samlet sneteori. Quanta Magazine har snakket med snepaven. Den slags nørderi er ikke til at stå for.

Spisesedlen

Iran har skudt missiler af sted mod amerikanske baser. Natten til onsdag dansk tid sendte Iran op imod 15 missiler mod to koalitionsbaser i Ain Al-Asad og Irbil i Irak. Angrebet kom som et svar på USA’s likvidering af den højtstående iranske general Qassem Soleimani i sidste uge. ”Det her angreb er meget mindre, end jeg egentlig havde regnet med. Iranerne kan sige, at nu har de fået hævn, samtidig med at de har reageret så minimalistisk, som de overhovedet kunne,” siger lektor på Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen til DR.

+ Ukrainsk passagerfly styrtet ned kort efter afgang fra Teherans lufthavn.

Puerto Rico i undtagelsestilstand efter jordskælv. Puerto Ricos guvernør, Wanda Vázquez, har erklæret undtagelsestilstand og aktiveret nationalgarden, efter at en serie jordskælv, herunder det voldsomste i 102 år, har ramt den caribiske ø.

Josephine Fock melder sig som kandidat til Alternativets formandspost. ”Jeg vælger at stille op som politisk leder for Alternativet, og det gør jeg, fordi jeg er blevet opfordret af rigtig, rigtig mange. Ikke kun enkeltpersoner, men også kredse, dækkende for hele landet,” siger hun til Politiken. Fock var medlem af Folketinget for partiet frem til efteråret 2018, hvor hun stoppede for at blive direktør i Dansk Flygtningehjælp.

Godt 10.000 kameler i Australien risikerer at blive aflivet. Kamelerne er tørstige i det tørkeramte område og søger i desperation ind mod områder, som bebos af Australiens oprindelige befolkning, hvor de i så store kvanta vil være til fare. Kamelerne skal skydes fra i dag og de næste fem dage frem.

Pedro Sanchez får ny periode som spansk premierminister. Det står klart efter en afstemning i det spanske parlament tirsdag. Ved afstemningen opnåede den 47-årige socialdemokrat et marginalt flertal med 167 stemmer for og 165 stemmer imod. Sejren blev blandt andet sikret ved, at det catalanske parti ERC efter en forudgående aftale med Sanchez undlod at stemme.

Et sidste ord

Med over 68 mio. kunder om dagen, er det usandsynligt, at McDonalds har tid til at høre alle voicemails igennem, så vi forstår godt denne kvindes forvirring. Plot twist her er så bare, at det netop er en medarbejder fra fast food-koncernen, der sidder og lytter.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12