9. maj 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Vi er fredelige. Hvad er I?

Så blev det d. 9. maj. I den gregorianske kalender er det dag nr. 129, og hvis nogen skulle være i tvivl, har den også et navn: Caspar (ligesom det venlige spøgelse). I Rusland fejrer de d. 9. maj som Sejrsdagen – årsdagen for Sovjetunionens sejr over Nazityskland i 1945. Man må formode, at præsident […]

Kære læser

Kunsten at huske heksene 

Køge er med forfatter Olga Ravns ord “ret happening“ i begyndelsen af 1600-tallet. Det er tidslommen efter reformationen, men inden enevælden. Christian d. 4. er i gang med at bygge København. Mennesket retter blikket mod fjerne planeter og stjerner gennem det nyopfundne teleskop. Der spises grød og bedes bordbøn. Blod maler byernes offentlige pladser røde. […]

Det bedste vi har set

Kan vi klare det? Ja vi kan!

Herligt opløftende historie i Washington Post: På trods af de omfattende ødelæggelser fra russiske missil- og luftangreb, lader ukrainerne sig ikke kue. I såvel Kharkiv som i Kyjivs forstader er genopbygningsarbejdet i fuld sving, og det i et frygtindgydende tempo. Eller som avisen skriver: “Ukraine genopbygger byer lige så hurtigt, som Rusland kan ødelægge dem.“ Markeder genåbner, tulipaner plantes, familier vender tilbage – og håbet, det kan ingen dræbe.

Ud at flyve med de skøre

Frederik Cilius – satirikeren indeni den navnkundige seniorrapport Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm – har været ude og flyve med SAS, og han er mildest talt ikke begejstret. Heldigvis er dog der kommet en underholdende tekst ud af miseren: “Jeg ringer op til SAS igen, og går ud og tænder en opgivelses-smøg. Nu regner det også i Pisa, og vi slukørede danskere står dér sammen, i regnen, i hver vores telefonkø. Parret med barnet snupper en taxa og kører tilbage til Firenze i håbet om, at app’en taler sandhed. Endelig kommer jeg igennem. Jeg spørger måske en anelse brysk om, hvad fanden det egentlig er der foregår? ‘Ja, vi er også i chok herinde,’ lyder svaret ordret, så meget kan jeg huske, for den formulering beroligede mig ikke.“

Klap lige væksten

Antropolog Jason Hickel (der er en af bannerførerne for den såkaldte degrowth-bevægelse) taler om degrowth i podcasten Dissens. Ja tak.

+ Ny podcastserie fra Vox med den mundrette titel ‘The Philosophers’ – her om Føljetons husfilosof Hannah Arendt (ja, sådan en har vi altså).

Spisesedlen

Mindst 60 dræbt ved russisk luftangreb på skole i Luhansk. Godt 90 mennesker menes at have brugt skolen i Bilohorivka i det østlige Ukraine som tilflugtssted, efter et nærliggende klubhus var blevet ødelagt i et tidligere angreb. Ifølge guvernøren i Luhansk, Serhiy Gaidai, er redningsarbejdet blevet umuliggjort af fortsatte bombardementer. FN har fordømt angrebet.

Rusland fejrer VE-dag. Mandag markerer Rusland sejren over Nazityskland i 1945 – den såkaldte VE-dag (Victory in Europe), med en stort opsat militærparade i Moskva. I en tale mandag formiddag benyttede præsident Vladimir Putin anledningen til at drage paralleller mellem Anden Verdenskrig og krigen i Ukraine, men undlod at komme med nye meldinger om mobilisering.

Taliban indfører nye tildækningsregler for kvinder. Lørdag udstedte Taliban-regeringen i Afghanistan et nyt dekret, der påbyder kvinder at tildække sig fra top til tå. Dekretet anbefaler, at kvinder bruger burka til formålet, mens mandlige familiemedlemmer også risikerer straf, hvis reglerne overtrædes. Tiltaget er et af de hidtil strengeste, siden Taliban gentog magten i Afghanistan sidste sommer.

Dansk mindretalsparti får kanonvalg i Slesvig-Holsten. Efter søndagens tyske delstatsvalg står Sydslesvigsk Vælgerforening (SSV) til 5,7 pct. af stemmerne, hvilket er en fremgang på 2,4 procentpoint i forhold til sidste valg. Dermed går SSV fra tre til fire mandater. Valgets helt store vinder bliver dog kristen-konservative CDU, der sikrer sig godt 43 pct. af stemmerne.

Herlufsholm dropper advokat som uvildig undersøger. Søndag kunne bestyrelsen på den skandaleramte kostskole berette, at det alligevel ikke bliver advokaten Jon Lauritzen, der skal undersøge forholdene på skolen. I stedet vil man bede Advokatrådet om at finde en anden. Det sker, da Lauritzen er partner i samme advokatfirma som Marlene Winther Plas, der er gift med et bestyrelsesmedlem på Herlufsholm.

Et sidste ord

Vi siger ikke, at Britney Spears har en direkte indflydelse på arbejdsløshedsraterne, men altså…

Føljeton er tilbage i morgen. Ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12