Onsdag 1. marts 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Det skøreste fradrag

Kreativiteten har aldrig fejlet noget blandt de embedsmænd, der skal finde på nye måder enten at kradse penge ind eller give gaver ud på. På indtægtssiden kan vinderen af kategorien ‘Danmarks mest bizarre afgift’ udpeges enkelt, for det er den såkaldte ‘svulmningsafgift’ – en særlig skat på luften i softice, ja, alene luften i softice, […]

Kære læser

Skabelsen af en illusion af et demokrati

I 00’erne stod Vladislav Surkov fadder til det selvmodsigende begreb ”suverænt demokrati”, der har præget hele den russiske offentlighed siden. Med en grundlæggende teori om, at det politiske Rusland var frit, så længe det var opstået inden for Kremls mure, har han skabt partier, modbevægelser, oppositionspartier og en ny opposition til dem alle sammen. Han har skabt illusionen af et demokrati.

Det bedste vi har set

I radioprogrammet Spørge Jørgen på Radio24syv, hvor man kan spørge Jørgen Leth om hvad som helst, har en lytter spurgt, hvad han mener om Politikens website. Jørgen Leth finder politiken.dk helt forfærdelig. Vi prøver at visualisere, hvordan digteren og filmmageren muligvis gerne ville have det.

Spisesedlen

Afghanistans hovedstad Kabul blev her til formiddag ramt af både skud og to eksplosioner. Umiddelbart efter den første eksplosion i den vestlige del af byen, åbnede et ukendt antal gerningsmænd ild mod afghanske sikkerhedsstyrker – angrebet udviklede sig til skududveksling mellem de to parter. Efterfølgende blev der rapporteret om endnu en eksplosion i det centrale Kabul, hvilket er bekræftet af det afghanske Indenrigsministerium.

Blev dronningens nytårstale mørklagt af en fremmed magt? En ny rapport fra Forsvarets Efterretningstjeneste åbner muligheden for, hvad der lyder som en konspirationsteori: At YouSees tv-signals nedbrud nytårsaften kan være forårsaget af en fremmed stat. ”Afbrydelsen af TV-signalet til YouSees kunder nytårsaften 2016 er muligvis et eksempel på et destruktivt cyberangreb,” skriver CFCS i rapporten, som dog ikke drager nogen konklusioner. Politiet efterforsker sagen om YouSee og vil ikke kommentere mulige mistænkte. ”Vi har sagt, at det ligner en bevidst skadelig handling,” siger efterforskningsleder Jens Møller Jensen.

HIV spredes med rekordfart i Filippinerne, men skoler får ikke lov til at dele kondomer ud. Oplysningskampagner har sænket smitteraten af HIV på verdensplan, også i Asien. Undtagelsen er Filippinerne. Eksperter vurderer, at smitteraten er steget med 50 procent mellem 2010 og 2015. Blandt unge homoseksuelle mænd og kvindelige prostituerede er den steget med 230 procent. Men konservative politikere og den katolske kirke har netop standset en plan om at uddele kondomer på landets skoler og undervise i seksuelt overførte sygdomme.  

Rusland og Kina nedstemmer FN-sanktioner mod Syrien for brug af kemiske våben. FN’s sikkerhedsråd stemte i går om at straffe Syriens brug af kemiske våben med sanktioner. USA, Storbritannien og Frankrig stemte for, men Rusland og Kina nedlagde veto. ”Totalt upassende,” kaldte Vladimir Putin forslaget. Det er syvende gang, Rusland beskytter Syrien mod FN’s indgriben. Og det er første gang, Rusland stiller sig i vejen for amerikanske interesser, efter Trump kom til magten.

Bilister over 75 skal ikke længere til lægetjek, mener politisk flertal. I dag skal ældre over 75 år til et obligatorisk lægetjek som sikrer, at de ikke er til fare bag et rat. Men det er ”nedværdigende” og ”aldersdiskriminerende”, mener transportminister Ole Birk Olesen (LA). Regeringen, DF og Socialdemokratiet vil afskaffe lægetjekket, særligt fordi der mangler belæg for, at det forhindrer trafikulykker. Men det er Lægeforeningen lodret uenig i. ”Forslaget kan koste flere ulykker og i yderste konsekvens liv,” siger formanden for Attestudvalget i Lægeforeningen, Tue Flindt Müller.

Et sidste ord

Klippet her har nogle år på bagen: Spanier diskuterer med ged. Men det er nu godt at se en gang imellem. Nogle gange er det jo nok en selv, der argumenterer som den ged. Det kan så være godt eller skidt. Nok mest skidt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12