Tirsdag 28. februar 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Post-Danmark

Vittigheden går allerede på krykker. Engang kunne intellektuelle spøgefugle ellers more sig over begrebet ‘Post Danmark’, eller rettere sagt post-Danmark. På latin betyder post jo ‘efter’, og det engang så hæderkronede postvæsen, der i en overgangsperiode kaldte sig for ‘Post Danmark’, kunne finurligt bruges som en metafor for fremtidens science fiction-agtige version af det danske […]

Kære læser

Læremesteren var avantgardekunst og totalopløsning

Vladislav Surkov er kendt som Kremsls dukkefører og en af verdens mest magtfulde mænd. Geniet bag Putin, bliver han kaldt. Ser man på ham, ser man ikke alene det moderne Rusland, men også hele den autoritarisme, der vinder udbredelse i verden. Til gengæld er det ikke så lige til at forstå Ruslands grå eminence, der er vant til at dreje Ruslands historie, som det passer ham – også den om ham selv. Her kommer andet afsnit i føljetonen om Vladislav Surkovs Rusland, hvor vi prøver at gå tilbage i tiden.

Det bedste vi har set

I dagens udgave af Kulturudvalget tapper vi ind i en ophedet diskussion på Twitter, hvis afsæt er en klumme af Ditte Giese i Politiken, som egentlig bare handler om fastelavn. Men diskussionen på det sociale medie kommer hurtigt til at handle om kulturel appropriation og den slags. Føljeton føler os ikke modige nok til at vælge side, men vi vender lige skråen og vender tilbage. I mellemtiden kommenterer vi bare lidt.

Spisesedlen

Ekspertudvalg vil samle syv uddannelsestilbud til udsatte unge i én ”forberedende uddannelse”. Cirka en femtedel af danske unge får ikke en ungdomsuddannelse og har svært ved at komme ind på jobmarkedet. Regeringen vil rydde op i uddannelsesjunglen. 90 procent skal have en ungdomsuddannelse, og 10 procent skal i arbejde, lyder målsætningen. En ekspertgruppe anbefaler, at alle sårbare unge skal have en fast kommunal kontaktperson. Og så skal alle tilbud samles i én uddannelse med tre linjer: en almen-, produktionsskole- og erhvervslinje.

To kvinder er sigtet for giftmordet på Kim Jong-nam. Indonesiske Siti Aisyah og vietnamesiske Doan Thi Huong står til en dødstraf, hvis de bliver kendt skyldige i mordet på Kim Jong-uns halvbror, som blev fanget på sikkerhedskameraer i Kuala Lumpurs lufthavn. De to står anklaget for at have sprøjtet nervegas i hovedet på offeret, som døde i løbet af 15-20 minutter. Kvinderne troede angiveligt, at de deltog i et realityprogram.  Siti Aisyah hævder, at hun fik 630 kroner for stuntet. To andre mistænkte er blevet anholdt, og de malaysiske myndigheder leder efter syv andre personer.

Shell kendte farerne ved global opvarmning for 26 år siden, afslører deres egen advarselsfilm. I 1991 lavede oliegiganten Shell den 28 minutter lange film Climate of Concern, som skulle vises offentligt, blandt andet i skoler og på universiteter. Den har The Gurdian fået fingrene i. Den advarer i meget præcise detaljer om ekstreme vejrforandringer, oversvømmelser, sultkatastrofer og klimaflygtninge som konsekvenser af CO2-forureningen. ”Intet land vil forblive upåvirket,” bliver der sagt i filmen, og ”øjeblikkelig handling er den eneste sikre vej”. Siden da har Shell investeret i nye oliereserver og lobbyet mod klimavenlig lovgivning.

Elon Musk sender to privatpersoner rundt om månen næste år. Tesla-direktøren vil ikke bare sende mennesker til Mars med sit rumprogram SpaceX, men også gøre rummet til en turistattraktion. I 2018 har to personer betalt for en uges flyvetur rundt om månen i raketten Falcon Heavy, der endnu ikke er blevet testet. Identiteten på de to købere er hemmelig – det samme er prisen.

Flygtningebørn bliver misbrugt og udnyttet som slaver i Libyen. Et af verdens farligste steder for børn lige nu er flygtningelejrene i Libyen. Ifølge Unicef har cirka 26.000 børn krydset Middelhavet gennem Libyen sidste år, de fleste uden deres forældre. Børnene bliver banket, voldtaget og tvunget til at arbejde af menneskesmuglere. I flygtningelejrene er der ofte mangel på mad, vand og lægehjælp.

Et sidste ord

Det er åbenbart kutyme, at nygifte i den amerikanske delstat Connecticut smutter forbi det lokale akvarium for at få taget nogle billeder sammen med søens dyr. Denne dejlige hvidhval har taget opstilling bag glasset, som om den spiller en vigtig rolle. Alle forlovere skulle se sådan ud.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12