Mad for mænd
For nylig fortalte statsministeren sine følgere på Instagram, at hun, i det skarpe lys af en verden i flammer, “spiser lidt mindre kød”. Hun vil dog fortsat ikke blande sig i, hvad andre danskere gør. For det er ikke ligefrem en politisk vindersag at fortælle danskerne, hvad der må være på deres tallerken. Da Mette Frederiksens tidligere regering i 2020 ville indføre to kødfrie dage om ugen i statsejede kantiner, mente Dansk Folkeparti, at der var tale om et “grøntsagsdiktatur”. Fem dage senere blev forslaget taget af bordet.
Men hvis hele befolkningen spiste “lidt mindre kød” eller mere præcist fulgte kostrådene og spiste 350 gram kød om ugen, kunne det sænke landets samlede udledning af drivhusgasser med 6,4 pct.
Det er dog mere end madvaner, der står i vejen for at skære ned på kødet. Det er også vores kultur, identitetsfølelse og sociale normer. I dag handler det om én af de normer. /Emilie Ewald