18. juli 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

? Sådan er sommerens Føljeton

Måske har du allerede bemærket det: Tingene er ikke helt, som de plejer hos Føljeton. I juli kører vi nemlig i sommergear.

Kære læser

Et afbræk fra hverdagens pinsler

Verden står gudskelov heller ikke stille denne sommer, men det er en smule nederen, når der står Donald Trump på de fleste af avisernes nyheder. Lad os løfte blikket lidt. Er der ikke andet at skrive hjem om? Jo da for pokker, verden er ved at skvulpe over af andre nyheder. Læs notestoffet, for pokker. […]

Kære læser

Tour de France er den smukkeste form for lidelse

Den 25-årige forfatter, musiker og præstesøn Bastian Emil Goldschmidt er fan af cykelsporten på en måde, som kun Jørgen Leth kan være med på. Han arbejder på en bog om Fausto Coppi, han mener, at Touren er vor tids Odysseen, og så er han på jagt efter de rene helte. Dem har samfundet brug for.

Kære læser

Barytoner og havfruelunger

Air Chinas nye afgang fra København til Beijing skal forbinde de “måske bedste søsterbyer i verden”. Føljeton tog til galla-event på Den Blå Planet i selskab med en dansk operastjerne, en havfrue, skålglade kinesere og en dansk-taiwanesisk byrådspolitiker, der vil have flere badetøfler på de danske hoteller og færre tricktyve i gaderne. Fotos af David Williams.

Det bedste vi har set

Når de fleste hører ordet mumitrold, tænker de nok på enten børnebøger, tegneserier eller kaffekopper. Men dybt nede i Mumidalen finder vi ikke bare små finske trolde. Vi finder også en forklaring på, hvad det i det hele taget vil sige at være menneske. Føljeton har set mumiudstillingen på Kunstforeningen Gl. Strand, som trækker tråde til Lars von Trier, anden verdenskrig og Copenhagen Pride.

Spisesedlen

Trump: Jeg ville have sagt ‘ikke’. Det vakte forargelse og vrede i store dele af den amerikanske offentlighed, da USA’s præsident Donald Trump på pressemødet efter topmødet med Ruslands Vladimir Putin mandag sagde, at han ikke kunne se, hvorfor Rusland skulle have blandet sig i den amerikanske valgkamp i 2016. I går rettede han det så: Det, han mente, var, at han ikke kunne se, hvorfor Rusland ikke skulle have gjort det. Han tilføjede dog, at ”det kunne også være andre.”

+ Nyhedsbureauet AP har fået en kropssprogsekspert til at kigge på pressemødet.

Folketingsflertal hjælper tørkeramt landbrug. Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet lemper på kravene til økologisk landbrug. Blandt andet får økologer midlertidigt mulighed for at sænke grovfoderandelen uden at miste deres økologiske status. ”Vi kan jo ikke danse regndans,” siger fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til Ritzau. ”Men vi kan udvise noget fleksibilitet.”

Vote Leave-kampagne får bøde for snyderi forud for Brexit-afstemning. Bøden på 61.000 britiske pund får Vote Leave for at have koordineret ulovligt med en anden kampagnegruppe, BeLeave, og for efterfølgende ikke at have samarbejdet fuldt ud under valgkommissionens opklaringsarbejde.

Astronomer opdager ti nye måner omkring Jupiter. Det bringer antallet af kendte måner, der cirkler om den gigantiske gasplanet, op på 79. Ifølge astronomer på Carnegie Institution for Science i Washington, D.C., som har gjort opdagelsen, kan månerne været blevet skabt nær Jupiter i solsystemets unge dage og derefter være blevet suget ind af planetens stærke tyngdekraft. ”Jupiter er som en kæmpe støvsuger, fordi de er så stor,” udtaler astronomen Scott Sheppard.

Mexico overvejer legalisering af narkotika. Siden 2006 menes 200.000 mennesker at have mistet livet som følge af kampe mellem mexicanske narkokarteller. Landets kommende indenrigsminister, Olga Sanchez Cordero, siger nu til nyhedsbureauet AFP, at den tiltrædende præsident, Andrés Manuel López Obrador, har givet hende grønt lys til at undersøge muligheden for en afkriminalisering af narko for at komme kriminaliteten til livs.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12