22. marts 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Uforsvarlige investeringer

”Krig skaber stater og stater skaber krig” – Charles Tilly, amerikansk sociolog (1929-2008).   Enhver, der har prøvet at spille brætspillet Risk vil vide to ting: At krigen varer meget, meget længere, end man tror, og at der lynhurtigt kan skabes en over- og undermagt. Der er dem, som får tur i den, som snart […]

Kære læser

Klimakrisen rykker ind på det hvide lærred

Mandag præsenterede FN’s klimapanel IPCC sin nyeste hovedrapport på en shaky forbindelse fra Schweiz. Rapporten er den sjette i klimapanelets historie. Det er samtidig den sidste, der er planlagt til at udkomme inden 2030, hvor drivhusgasudledninger skal være reduceret med 45 pct. for at nå Parisaftalens mål om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 […]

Det bedste vi har set

Banket på plads

Banket på plads

“Det var den perfekte opskrift på inflation […] Selvom situationen helt sikkert blev forværret af covid-restriktionerne, havde det intet at gøre med russiske militære aktioner eller sanktioner mod russisk energi – og meget at gøre med centralbankernes misbrug af kvantitative lempelser.” Spørger man økonomiprofessor Richard Werner fra University of Winchester, skyldes den nuværende inflation slet ikke krigen i Ukraine. Nej, situationen minder snarere om krisen i 1970’erne, hvor centralbankerne fik frit spil, med uheldige konsekvenser for verdensøkonomien. Og som han argumenterer for i en længere tekst, Videnskab.dk har oversat, har vi stadig ikke lært lektien.

Hjem, lejede hjem

Hjem, lejede hjem

Som i mange andre lande er boligmarkedet stukket helt af i Irland. Blot 27 pct. blandt de 25-34-årige ejer deres eget hjem, mens de fleste er overladt til udlejeres grådige nåde. Situationen er grel – og den bliver ikke bedre, når den irske regering vil droppe et tiltag, der hidtil har forhindret udsættelser. Det har da også fået forfatter Sally Rooney til tasterne i The Irish Times: “Dit hjem – dit sted i verden, dit tilflugtssted, scenen for alle de private dramaer i dit intime liv – kan til enhver tid tages fra dig, uden at du selv er skyld i det, til økonomisk fordel for en person, der er rigere end dig selv. Det er naturligvis ikke det liv, som de fleste af os ville vælge for os selv.”

Held i kærlighed

Held i kærlighed

Den korte: Når mænd tjener flere penge, bliver de oftere gift og får flere børn. Når kvinder gør det, bliver de skilt. Den længere: Forskerne bag konklusionen mener den skyldes, at kvinder i højere grad lægger vægt på penge, når de søger en partner. Den forklaring kan vist diskuteres, men ikke desto mindre et interessant studie fra Sverige – lavet på et spil Lotto.

Spisesedlen

Det Udenrigspolitiske Nævn besøger Kyjiv. Onsdag morgen landede Michael Aastrup Jensen (V), Mads Fuglede (V), Jesper Petersen (S), Karsten Hønge (SF), Christian Friis Bach (RV), Henrik Dahl (LA) og Inger Støjberg (DD) i den ukrainske hovedstad. Her skal de mødes med landets udenrigsminister, Dmytro Kuleba, og muligvis også præsident Volodymyr Zelenskij. Det skriver Ritzau.

Uganda vedtager dødsstraf for LGBTQ+-personer. Dermed skærpes den lovgivning, der giver fængsel for livstid for samleje mellem homoseksuelle. “En person, der begår forbrydelsen ‘grov homoseksualitet’ dømmes til at lide døden,” står der i lovteksten som menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch beskriver som “en overtrædelse af basale menneskerettigheder.”

Sri Lanka modtager første del af ny hjælpepakke fra IMF. Det meddeler præsident Ranil Wickremesinghe til parlamentet. Pakken indeholder 330 mio. dollar ud af de i alt tre mia. dollar, som landet modtager i en økonomisk redning fra Den Internationale Valutafond. Ifølge Reuters lyder Sri Lankas statsgæld i øjeblikket på 84 mia. dollar, mens landet står i den værste økonomiske krise i årtier.

Børne- og undervisningsministeren dropper uddannelsesvurdering af folkeskoleelever. Det sker, efter en arbejdsgruppe giver vurderingen – der bedømmer uddannelsesparatheden for elever i 8.-10. klasse, som gerne vil ind på en ungdomsuddannelse eller erhvervsskole – dumpekarakter. “Jeg synes jo, unge skal vurderes på det, de kan, og ikke på dem, de er,” siger Mattias Tesfaye (S) til DR.

Over 530 dræbt i Haiti siden nytår i bandeopgør. FN’s menneskerettighedskontor udtrykker dyb bekymring over situationen og beskriver landet som mere usikkert end nogensinde. “Bandernes indbyrdes krige bliver mere og mere voldelige og hyppige, mens de kæmper for at udvide deres territoriale kontrol i hovedstaden og i andre regioner,” udtaler Marta Hurtado, talskvinde for FN. Ofrene er særligt skoleelever og lærere.

Et sidste ord

Du ved, hvad man siger om mænd og lange borde.

Føljeton er tilbage i morgen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12